База терориста

Горан Маунага

Овдашње обавјештајно-безбједносне агенције требало је, много прије него што је то објавила британска ТВ "Скај њуз", да знају бар већи дио података и имена са списка од 22.000 добровољаца терористичке организације Исламска држава распоређених по Европи и, несумњиво, по Балкану и БиХ.

Требало је, првенствено зато што је тек сад, кад је списак објављен, на видјело изашло да су терористи већ ушли у више фазе планирања напада по Европи зацртаних за идућу годину. И да међу њима има џихадиста повезаних са БиХ.

Требало је и зато што је већ одавно познато да је БиХ по броју ратника џихада који иду на страна ратишта међу водећим у свијету у односу на број становништва.

Требало је да безбједњаци буду дубоко у том послу и зато што се зна да је БиХ упориште и база терориста и муџахедина још од деведесетих година прошлог вијека и да, као таква, представља сталну опасност свјетском миру.

То су показале и чињенице да у свијету скоро нема догађаја повезаних с тероризмом а да с њима, истовремено, није повезана и БиХ.

У прилог тој тврдњи иду и претреси које по БиХ, на захтјев Француске, врше припадници SIPA, а који имају везе са шверцом наоружања у Француску, терористичким нападима у Паризу и са убиством француског цариника крајем прошле године, такође због шверца наоружања.             

Својеврсна аболиција терориста је и најновије склапање споразума о признању кривице с њима, на основу којих, умјесто на десет-двадесет година, бивају осуђени на по биједну годину затвора.

То је, такође, и позив за свих оних 300 ратника џихада да се врате у БиХ, и то баш у, за њих, право вријеме кад се рат стишава на њиховом досадашњем крвавом бојишту, уз гаранцију да овдје неће бити кажњени ни за шта што су тамо чинили.

Застрашујуће је, али подсјећа то на долазак џихадиста деведесетих година у БиХ, када је формирана јединица "Ел муџахедин", а који су доласком овдје такође били аболирани за злодјела почињена у земљама из којих су дошли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана