Батинаши и зеленаши

Дарко Гавриловић

Врх Министарства унутрашњих послова и полиције Републике Српске суочен је са озбиљним изазовом - да ли ће спасити кредибилитет те институције или ће допустити да је хохштаплери из сопствених редова уздрмају из темеља и наставе да уринирају по њој и огромној већини часних полицајаца.

Кредибилитет и углед полиције озбиљно је компромитован скандалозним поступцима петорице инспектора Центра јавне безбједности Бањалука, који су се злоупотријебивши све што им је држава дала, сврстали са друге стране закона. Баш они које плаћамо да се боре против криминала служили су као најоданији војници криминалцима. Пресретнути телефонски разговори полицијских инспектора са оптуженим за зеленаштво, изнуде и прање новца Браниславом Смиљанићем Ћелом, који су као докази изнесени у судском поступку, потврдили су оно о чему се шушкало од почетка хапшења групе зеленаша - да су у каматарење до гуше уплетени полицијски службеници. Снимци њихове свакодневне комуникације откривају да су инспектори били Ћелини логистичари и утјеривачи дугова и на његов позив брутално убијали од батина, малтретирали и приводили свакога ко би се замјерио њиховом газди. Да им је био газда потврдио је у једном од пресретнутих разговора и сам Смиљанић назвавши инспекторе својим војницима. Није погријешио, инспектори су му баш као прави војници послије сваког пребијања или привођења дужника подносили рапорт и заједно са њим се дивили својим "дјелима".

Неки од војника из Ћелине гарде суспендовани су када су зеленаши похапшени, али су експресно враћени на посао, што баца сумњу да су у МУП-у имали залеђину. Да би те сумње одагнала Унутрашња контрола МУП-а РС дужна је да објасни и својим шефовима и јавности због чега истрага против инспектора није доведена до краја и ако јесте, како је могуће да они са криминалом окаљаним биографијама и даље представљају државу.

Скандал са инспекторима пријети да баци у други план све добро што полиција свакодневно ради и да сроза њен углед. Скорашња истраживања јавног мњења показала су да је полиција институција у коју јавност Српске има највеће повјерење. Тешко стечено повјерење захваљујући појединцима као што су бањалучки инспектори преко ноћи се може распршити попут сапунице. Зато полицијски врх мора хитно и оштро реаговати и показати да нам у плавом не требају батинаши и зеленаши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана