Бастион

Александар Стојановић

Након световасилијевске литије у Никшићу, на којој се спонтано окупило више хиљада људи, у славу празника Светог Василија Острошког, црногорска полиција је привела и задржала на 72 часа једног од најцјењенијих владика Српске православне цркве, епископа будимљанско-никшићког Јоаникија са још седам свештеника ове епархије због оптужби да су они били организатори литије.

 

Сцене које су могле да буду виђене у Црној Гори, Срби и српска црква нису видјели још од комунистичких прогона свештенства и монаштва, када је одмах након краја Другог свјетског рата мучки убијен митрополит Јоаникије са 120 свештеника, а његов насљедник Арсеније осуђен на 11 година робије због наводног “организовања групе од пет лица за рушење власти”. Режим најдуговјечнијег европског владара предсједника Црне Горе Мила Ђукановића још једном је показао да не планира да оконча тортуру, прогон и затирање свега што у свом имену или бићу има предзнак “српски”.

Као и сваки пут до сада, свештенство Митрополије црногорско-приморске ни сада није дозволило да их провокације натјерају на насиље и физички обрачун са полицијом. А то би режим једва дочекао, да би Срби опет били етикетирани као агресори или насилници. Умјесто тога улицама Никшића, Берана, Пљеваља и других градова зачула се молитва “Оче наш”. И никад нигдје ријечи “да се свети име твоје, да дође царство твоје и буде воља твоја...” нису се тако отјелотвориле као у Црној Гори.

Са усана тихе ријечи звониле су гласније него било која полицијска сирена, а у тој молитви, достојанству, слози и јединству вјерника јавио се сам Свети Василије. Одговор тиранији била је молитва.

Иако су га хтјели увести у марицу, возило у којем би требало да возе истакнуте нарко-босове “шкаљарског” и “кавачког клана”, достојанство и величина коју је владика Јоаникије показао, када је позвао вјернике да се уздрже од насиља и да не криве полицајце који обављају свој посао, вјероватно је највеличанственији призор који су људи могли да виде.

Црна Гора данас је бастион одбране православне вјере. Вјерници и свештеници од палица бране се крстом, од прогона молитвом, а од безбозништва вјером православном.

Порука коју нам шаљу свештеници и вјерници Митрополије црногорско-приморске треба свима да нам буде примјер да у најтежим данима, док смо многима трн у оку, будемо јединствени, да се не дијелимо по партијским или било којим другим основама, да штитимо идентитет, историју и биће нашег народа.

Проћи ће ови тешки дани, васкрснуће црква у Црној Гори и као што Његош рече “иза туче ведрије је небо, иза туге бистрија је душа, иза плача веље појача”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана