Баријере за инвеститоре

Марина Чигоја
Баријере за инвеститоре

Иако се представници домаће власти често хвале да чине бројне напоре да би побољшали пословну климу у БиХ, ако је судити према оцјенама бројних међународних, али и домаћих институција, сви ти силни напори нису уродили плодом.

Дуге и компликоване процедуре у вези са регистрацијом предузећа и добијањем грађевинских дозвола и даље су највећи проблеми са којима се страни инвеститори суочавају у БиХ.

Тако, Савјет страних инвеститора у "Бијелој књизи" за 2011. годину указује на чињеницу да је само за почетак пословне активности у БиХ потребно 12 процедуралних поступака, који трају 60 дана.> У односу на 2009. годину ситуација се у 2010. години чак и погоршала, јер је поступак постао скупљи и комплекснији.

Када су у питању грађевинске дозволе, ни ту ситуација није ништа боља. Тако се БиХ, према извјештају Свјетске банке "Дониг Бусинесс 2011", тренутно налази на 139. мјесту по једноставности и брзини добијања грађевинских дозвола, док је прошле године заузимала 136. позицију. И у том сегменту видимо да се ситуација погоршава и да инвеститори с правом гледају на БиХ као на земљу у коју је свако улагање авантура са врло неизвјесним крајем.

Наравно, проблеми регистрације и добијања грађевинских дозвола само су неки у мору неријешених питања које БиХ има. Прије свих, ту су недосљедност и сложеност система опорезивања, као и неефикасна принудна наплата и бројне општинске таксе, недоречени закони, изостанак подстицајних мјера, бројни намети...

Aко се томе још дода нестабилна политичка ситуација, с обзиром на то да БиХ ни девет мјесеци послије избора нема формирану извршну власт, јасно је зашто инвеститори све више заобилазиле БиХ у широком луку.

Довољан показатељ о стању у БиХ и пажњи коју поклања инвеститорима су и процјене Бечког института за економске студије о привлачењу инвестиција у земљама источне и централне Европе, према којима је БиХ, са 100 милиона евра инвестиција, колико се процјењује да ће привући у овој години, стављена на само дно.

Надамо се да ће сви ови подаци бити довољни да се домаће власти коначно тргну и са ријечи пређу на дјела и озбиљно приону на посао, да би грађанима ове земље омогућили макар оно минимално, као што је могућност да се запосле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана