Бапске приче о вакцинама

Анита Јанковић-Речевић

За вакцине се с правом може рећи да су један од најзначајнијих изума у свијету јер су захваљујући њима искоријењене многе заразне болести и човјечанство спашено од пропасти.

 

Међутим, лоша едукација и бапске приче у комбинацији са паметовањем квазистручњака посљедњих година довеле су до тога да многи грађани на вакцине гледају као на “отров” који изазива аутизам, хендикепираност и многа друга тешка стања. Ти гласни и агресивни ставови заговорника антиимунизације, којима је на руку ишла велика пасивност медицинара, лако су допрли до глава лаковјерних родитеља, који су по природи најосјетљивији на своје малишане.

Таква клима довела је до општег пада обухвата вакцинације дјеце што је пробудило неке давно успаване болести. Епидемија морбила крајем прошле али и почетком ове године захватила је готово цијели регион, а у Србији су богиње однијеле на десетине живота, што није било забиљежено у посљедњих двадесет година.

У РС је само лани регистровано 271 обољели од заразних болести које су могле бити спријечене вакцинацијом, а епидемије морбила проглашаване су у Бањалуци, Источном Сарајеву, Модричи. Само од марта до августа ове године у Српској је пријављено 80 обољелих од богиња, од чега 66 није било вакцинисано.

На сву срећу, страх од заборављених болести натјерао је родитеље у Српској да редовније доводе малишане на имунизацију. Тако обухват МРП вакцином ни у једној регији у РС ове године није нижи од 80 одсто, али то није довољно јер је за колективни имунитет неопходно да се вакцинише 95 одсто генерације. Невјерне Томе треба да се замисле над оним што мисле и говоре ако не желе да нам се врати дјечија парализа и друге заразне болести које су харале прије проналаска вакцина.

Истина је да у времену демократије нико никоме не може оспорити право да бира, али ако неко одбије да вакцинише своје дијете, он не угрожава само здравље свога малишана већ и здравље његових другара из вртића и школе. На тај начин смањиће се колективна отпорност на заразне болести  а на то нико нема право. Стога у одбрани вакцинације медицински радници, који једино и треба да имају право гласа јер ставове заснивају на струци, морају бити гласнији од заговорника антиимунизације, јер ова борба практично значи живот или смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана