Банке

Марина Чигоја

Банке у Српској оствариле су у првом кварталу ове године добит од 10,5 милиона марака.

Иако је добит смањена за близу два милиона марака у односу на исти период прошле године, узимајући у обзир привредну активност и укупно стање у земљи, банкари и поред тога имају разлога за задовољство.

Много више разлога за задовољство, у сваком случају, банкари имају у односу огроман број људи који живе од "првог до првог" и који рупе у својим буџетима морају да крпе узимањем кредита по веома високим каматним стопама. 

Ипак, да ни стање у банкарском сектору није идеално, осим пада добити, показује и то да су двије банке први квартал завршиле у минусу.

Оно што посебно забрињава када је у питању овај сектор јесте ниво ризичних кредита, који чине скоро 16 одсто укупних зајмова у Српској. На овај проблем већ дуже вријеме упозоравају и из међународних финансијских институција, а посљедња у низу била је Свјетска банка, која је упозорила да БиХ, али и остале земље југоисточне Европе, имају један од највиших нивоа ненаплативих зајмова у свијету и да је њихово рјешавање неопходно како не би ка дну повукли цјелокупан економски раст. Због катастрофалних поплава које су нас задесиле очигледно нема сумње да ће овај проценат и у наредном периоду расти. Хитна реакција је неопходна, а оно што се свакако намеће је и питање хоће ли и колико банке бити спремне да помогну угроженом становништву и привреди. Ако је судити према ономе што смо посљедњих дана имали прилику да видимо, одлучност да се помогне код банкара постоји. Најављени су репрограми, нове кредитне линије, ниже каматне стопе. Свакако да без тога посрнула привреда, али и грађани којима су куће уништене неће моћи да крену напријед. Помажући њима банке ће свакако помоћи и себи јер нема сумње да ће отплата зајмова оних који су поплављени сљедећих мјесецима бити доведена у питање. Поплаве ће угрозити читав економски раст и сигурно је да ни банке неће бити изоловане.  Због тога доношење адекватних мјера за помоћ привреди и становништву још више добија на значају, јер би у супротном једни друге могли да увуку у зачарани круг у којем ће сви бити на губитку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана