Банка или мјењачница

Вељко Зељковић

Од десет милијарди конвертибилних марака девизних резерви само се 200 милиона налази у трезору Централне банке БиХ. Остатак новца, ван граница земље. Похрањен негдје тамо далеко, на рачунима европских банака.

И тако ће остати и убудуће, јер како су истакли из ове институције, новац је тамо безбједнији.

Није им спорно ни то што нас иностране банке кредитирају нашим новцем. Поједностављено речено, наш новац смо некоме дали на “чување” по каматној стопи од 0,1 одсто, а онда нам тај “неко”, тај исти новац, посуди по десет пута већој каматној стопи.

Ово би се жаргонски могло назвати “кредитирање домаће глупости”. Јер, једноставно нема логике. А ни рачунице која би оправдала овакве финансијске потезе надлежних из ове банке.

Они се правдају како је такав закон. Да ЦББиХ функционише по моделу валутног одбора, да су им онемогућене било какве финансијске трансакције на домаћем тржишту... И то је дијелом истина. Закон се мора поштовати. Али, закони су ту и да би се мијењали и “доштимавали” попут гитаре.

Више од 20 година БиХ има један од најригиднијих монетарних система у свијету. Валутни одбор је успостављен како би очувао марку. И он је то успио. Али, економски стручњаци сматрају да је дошло вријеме да се коначно нешто промијени. Бар у оном дијелу који би ЦББиХ омогућио да обавља финансијске трансакције на домаћем тржишту.

Да наше девизне резерве буду у оптицају на домаћем тржишту и у функцији развоја домаће привреде, а не држава у којима је овај новац тренутно похрањен.

Нико из руководне структуре ЦББиХ нема храбрости да отвори ово питање. А ни у Парламенту БиХ се нешто нису претргли расправљајући о овом проблему.

Игра се по нотама истих оних који у својим рукама држе наше девизне резерве. А они се неће тек тако одрећи овог новца. Зашто би, нису луди.

Док год имамо ЦББиХ овакву какву сада имамо, њима ће, дословно, новац падати са неба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана