Бањалучки ријалити, друга сезона

Маријана Миљић Бјеловук
Бањалучки ријалити, друга сезона

Одборници највећег града у Српској грађанима су у претходне четири године приређивали невјероватне сцене, које су биле само за сјести и плакати. Они којима су грађани града на Врбасу дали повјерење да их престављају, рјешавају њихове проблеме, углавном се нису ни удостојили да појаве на најављеним засједањим.

Вјероватно ни сам град не може тачно утврдити колико је сједница одгођено јер једноставно није било кворума да се одржи сједница градског парламента. И та информација, да нема кворума, да одборници нису дошли на најављена засједања у претходне четири године је, без имало сумње, била најчешћа вијест из градске скупштине.

И већину одборника то нимало не дотиче, није их срамота. Треба подсјетити свакако да су у просјеку мјесечно у свој новчаник за такво понашање, односно за нерад стављали од 1.000 до 1.1000 марака из градске касе. Јер то им је законом загарантовано. Долазили или не на засједања за тај износ олакшавали су градску касу и грађане Бањалуке. У преводу нису долазили, нису ни малим прстом мрднули, али хиљадарку су стављали у џеп.

Ти људи, част ријетким изузетсцима, који тешко да се могу избројати на прсте једне руке, без имало срама и образа, траже ново повјерење грађана. Траже да им дају подршку за нови четворогодишњи мандат, да гласају за њих, ставе „икс“ крај његовог имена на гласачком листићу. Једноставније речено траже нову хиљадарку мјесечно да им се уплаћује са леђа грађана Бањалуке. Па, да имају имало образа, гледајући из угла обичног грађанина, никако не би допустили да се њихово име поново нађе на гласачком листићу, да га грађани прочитају. Умјесто да се склоне у мишју рупу,  раде посао који раде, и не дозволе да икада више њихово име доспије у јавност, они траже ново повјерење Бањалучана. И што је најгоре од свега, већина њих и оствариће  зацртани циљ. Јер људи као људи олако заборављају сав нерад, а многи ће без имало сумње да мољакају да се за њих гласа, док ће опет други нудити посао, куповати глас за педесетицу или пак за стотку, јер је инфлација и подигла цијену гласа.

И након свега исти ти који буду гласали за актуелну поставу бањалучког парламента, када услиједе нове блокаде, нови недоласци на засједања, јер за очекивати је да се неће ништа промијенити, једино што могу да ураде јесте да слегну рамена и направе гримасу у смислу да се такво нешто могло и прогнозирати.

И већина грађана Бањалуке, који желе добро овом граду, не зна ко су актуелни одборници, али на сајту града написана су њихова имена и презимена . Па, ко воли - нека изволи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана