Банчење по предсједничкој мјери

Ведрана Кулага Симић

Институције у БиХ годинама су непресушан извор тема, највише забавних, послије којих најчешће остаје горак укус у устима. Они који су запослени у тим институцијама све ове године показали су како се на најбољи могући начин могу искористити позиције у јавној администрацији.

Да је веома добро бити запослен у некој институцији у БиХ, у овом случају конкретно раме уз раме са предсједником и потпредсједницима ФБиХ, показао је извјештај о ревизији која је на свјетлост дана изнијела доста оног што је ноћ скривала.

Кабинети предсједника и потпредсједника ФБиХ потрошили су лани за репрезентацију више од 130.000 марака, од чега се дио односи на трошкове у дискотекама и клубовима током празника и викенда, те купљене парфеме, мушке кошуље и шалове.

Ненамјенско трошење буџетског новца у БиХ није нека новост, али зато начини на које се то ради заиста остављају без даха.

Како се мајсторски троше паре показала је ревизија кабинета предсједника и потпредсједника ФБиХ, чији су радници обилазили кафане на рачун државе. Скупљање угоститељских рачуна за иће и пиће изгледа да је била једна од главних преокупација једног дијела “десних руку” највишег федералног руководства.

Дискотека једна, друга, трећа, клуб, па опет дискотека... и све то на рачун државе, пардон, репрезентације.

Та привилегија, мислим на репрезентацију, “навукла” је многе у институцијама на нивоу БиХ, ФБиХ и РС да осјете како је то када се државни новац троши за личне потребе.

Проводи по кафанама, без потрошене марке из сопственог џепа, осладили су се изгледа многима, али је изгледа то постало мало, па су посегнули за поклонима.

Мада, најбоље би можда било да питамо кабинете предсједника и потпредсједника ФБиХ како се проводе празници, иако су већ за нама, или боље речено, да нам открију какве кошуље, шалове и парфеме воле.

Aко ништа друго, да упоредимо и људски оцијенимо да ли вриједе колико су плаћени, и то народним парама.

Јавашлуку кабинета појединих званичника заиста треба стати у крај, јер као прво, пијанчење по кафанама ни не приличи људима који су запослени да воде земљу, а камоли да још на наш рачун банче и лудују. Друго, нико од њих не полаже право на државне паре, па да њима располаже како му тај дан дуне. Треће,  неукусно је.

Све док се према парама овог народа буде понашало до те мјере нехајно, да се троше по дискотекама, пиљарама и парфимеријама за личне потребе, не пише нам се добро. Па и да имамо буџете од десет милијарди марака, нашао би се неко да их потроши у кафани. Брука!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана