Балкански шпијун

Вељко Зељковић
Балкански шпијун

Филм “Балкански шпијун” је драма, односно комедија коју је 1984. године режирао Душан Ковачевић. Он говори о параноидном и збуњеном лику по имену Илија Чворовић, који је умислио да је његов подстанар западни шпијун, односно терориста који жели рушити државу. Како би га у томе спријечио, Илија у помоћ зове брата Ђуру, који заједно са њим креће у трагикомичну борбу са невидљивим непријатељима.

Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић одлучио је да након 40 година сними и изрежира римејк овог филма, преузимајући на себе да одглуми лик Илије. Улогу брата Ђуре на своја нејака плећа преузео је Зукан Хелез, који је до сада имао глумачке роле углавном у ниско буџетним шпијунским и трилер филмовима.

Кад год је требало скренути пажњу са економске и политичке ситуације у земљи, одговорити на многа неугодна питања у вези са разним нарко-картелима и криминалом - прављени су разни политички спинови, што је у јавности требало да створи утисак да ништа није прече од борбе против “невидљивих непријатеља” с којима ће се ти исти, који су их осмислили у својој глави, лично обрачунати. Овог пута су то наводно бивши КОС-овци и они који у БиХ раде по налогу српске БИА. Када неки званичних са оваквим озбиљним оптужбама изађе у јавност, као што је урадио поменути Конаковић, ваљда би требало презентовати и доказе. Ако то не ураде, да је нормалне државе, било би логично да одговара због изношења неистина те изазивања и креирања вјештачких криза уз помоћ разних димних бомби. Присјетимо се само Хелезових прича о наводним руским камповима у БиХ и дроновима. Конаковић је сада одлучио да оде корак даље, тврдећи да у БиХ постоје снаге које раде по налогу безбједносних служби Србије. Иако је рекао да је сигуран у то што говори, у истој реченици је спаковао да треба спровести озбиљне анализе да би се тачно утврдило ко су ти убачени елементи који са Милорадом Додиком руше Уставни суд БиХ и ОХР. Онда је опет у свом стилу додао да се ради о више сумњивих лица, како их је назвао - старих КОС-оваца, који никада нису склоњени из система, при том у тај контекст стављајући блиске сараднике Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића. На крају је поручио да ће их набројати и именовати оног трена када прикупи још додатних информација.

За разлику од Илије који је слијепо вјеровао у то што ради, да својим дјелима помаже држави, Конаковићеви мотиви сасвим су другачији - приземнији. На овај начин вјероватно жели скренути пажњу са дебакла који је његова странка доживјела на локалним изборима, поготово у Кантону Сарајево, али и прича у вези са “Скај” апликацијом. А онда је у све ту упаковао БИА, КОС и Додика - да љепше звучи. Да буде што драматичније, напетије, интересантније, да би се привукао што већи број гледаоца, којих је на позоришним представама министра иностраних послова све мање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана