Балкански картел

Горан Маунага
Балкански картел

Боља референца полицији РС од чињенице да је једина безбједносна агенција из БиХ, која је учествовала у међународној акцији кодног назива "Догма-Балкан", у којој је ухапшено више лица и заплијењено 360 килограма кокаина кријумчареног из Јужне Aмерике према Европи није потребна.

То је уједно и највећа регионална полицијска акција запљене дроге од формирања МУП-а РС до данас, тако да је учешће припадника те институције у тој операцији, тим значајније, а признање веће.

Послије хапшења Зорана Ћопића у Бањалуци, сарадника балканског краља кокаина Дарка Шарића, привременог одузимања Ћопићеве имовине вриједне преко 20 милиона марака и блокирања његових предузећа, припадници МУП-а РС ухапсили су у Чапљини и Миленка Жају Кројфа, док су Петар и Aнте Ћосић ухапшени у Загребу због сумње да су шверцовали велику количину кокаина. Утврђено је и да су се они с Ћопићем састали у Бањалуци пред његово хапшење.

То представља завршни ударац организованој криминалној групи под називом "Балкански картел" којег чине црногорски, српски, хрватски и држављани БиХ и који су на тржиште пребацили око 700 килограма кокаина из Бразила.

Учешћем у овој акцији полиција РС је показала да је једина адреса у БиХ којој вјерују истражиоци из Србије, Словеније, Шпаније, Чешке, Италије, Црне Горе и Холандије.

Послије тог, више него успјешног полицијског посла слиједи исто тако тешки, али и спори правосудни дио ове свјетске кокаинско-шверцерске приче. Полиција РС има доказе о криминално стеченој имовини која је привремено одузета Ћопићу и који потврђују да је "опрао" милионе марака. Сада су на реду тужилаштво и суд који треба да што прије процес приведу крају како би криминална имовина била трајно одузета.

Они не смију бити слаба карика у ланцу и погазити све што је урадила полиција. Aко то учине мафији ће убрзо зарасти сасјечена крила.

Aко разбијеној криминалној групи сада не буде задат завршни ударац за кратко вријеме овај простор поново ће постати њихова обећана територија. Зато правосуђе у акцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана