Бакшиш из буџета

Ведрана Кулага Симић

Институције БиХ надалеко су познате по армији запослених у чије се џепове годишње слије више од половине буџета, али и по томе што су транспарентност и рационалност када је ријеч о "захватима" из те касе готово увијек у другом плану.

На потрошачкој листи буџета је више од 70 министарстава,  агенција, дирекција, канцеларија, института…

Њима ведре и облаче директори, замјеници, секретари па и којекакви шефови кабинета и одјељења којима је позиција у тим институцијама, осим добре плате, донијела још мноштво привилегија.

Репрезентација, која на мјесечном нивоу достиже и неколико стотина хиљада марака, само је једна на том подужем списку привилегија, али и те како вриједна помена.

Руководиоци институција БиХ лани су направили и на буџет назначили цех од 2,4 милиона КМ. Тај новац углавном је потрошен за храну и пиће у разним угоститељским објектима. Можда тај износ и не би било толико споран да је све било по правилима, барем оним којих има, али наравно није.

Анализа рачуна је показала да су се многи дрзнули да на име буџета доставе и рачуне које су требали да плате из свог џепа.

Иако су трошкови прилично мањи него ранијих година, у појединим случајевима је утврђено да нема адекватног образложења и документације о настанку трошка који би могао да потврди стварну намјену трошка. Утврђено је и да су појединци трошили све до посљедње одобрене марке јер им се, ето, може, док су други посегнули за новцем са те ставке и када су требали да купе одређене поклоне.

Да ствар буде још гора, то није само забиљежено током 2014. године, него и годинама раније. Новац је махом трошен на те и сличне начине, док су надлежни увијек имали преча посла и нису нашли времена да од 2008. године на дневни ред ставе подзаконске акте у складу са Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ.

То је урађено тек лани, али је њихова примјена почела од 1. јануара ове године, што је руководиоцима дало времена да на рачун пореских обвезника још мало једу и пију. Повод је небитан.

Ревизија ће идуће године показати како су се руководиоци на том питању понашали ове године. Да ли су успјели да чешће потегну за својим новчаником, а мање рачуна "покривају" из буџета. Бакшиша су, ипак, ових година оставили и превише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана