Бакирове тензије

Ведрана Кулага
Бакирове тензије

Било је то једном у земљи БиХ, када је члану Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Бакиру Изетбеговићу пало на памет да због наводне незаинтересованости за актуелне проблеме свих у БиХ напише писмо предсједнику РС Милораду Додику, те је тако једног дана сјео и на папиру "посавјетовао" предсједника Додика како да води политику, шири љубав и помирење...

Узалуд му бјеше све, јер му је свака ријеч била сувишна, непотребна, несмислена у реалном свијету, али више него смислена да покаже његове праве жеље - да подигне тензије и додатно загорча живот свима у БиХ.

Чини се да Изетбеговић више пажње посвећује писању писама у вријеме када се БиХ налази на ивици сваке пропасти, када ће земља Нову годину вјероватно дочекати без буџета и без власти.

Бакир Изетбеговић је изгледа заборавио у каквој ситуацији се налази БиХ, на тренутак је заборавио да земља стално бива "шамарана" негативним извјештајима са свих страна, почевши од званичног Брисела па надаље.

Да ли је он изгубио из вида чињеницу да је БиХ већ почела да слави неке јубилеје, наравно срамне и крајње незахвалне, као што је годишњица без власти.

Каже Бакир у писму предсједнику Додику "Ваши ставови, на којима упорно инсистирате, базирани су на неоснованим и произвољним тврдњама и не доприносе атмосфери помирења, међусобног уважавања и развоја демократских односа у БиХ".

Чему ли онда доприноси једна друга, и то лично Бакирова, реченица у којој он наглашава да ће Додик, ако настави са својом политиком, наићи на отпор "сто одсто патриота који су у сваком тренутку спремни бранити БиХ".

Да ли ова реченица води ка помирењу и уважавању ставова? Да ли јој је циљ развој демократских односа у БиХ?

Чисто да се подсјетимо - чији су захтјеви били крајње нереални и усмјерени против онога што је написано у Дејтону? Ево да поновимо, они нису долазили из Републике Српске, већ су заштитни знак странака платформе којој припада и Бакирова СДA.

На крају непотребног отвореног писма Изетбеговић поручује да је БиХ богата земља, са довољним ресурсима за достојанствен живот и благостање четири милиона њених становника.

Ове податке могли смо прецизно и тачно да кажемо, да представници бошњачке политичке елите дуго нису опструисали усвајање закона о попису становништва у БиХ и инсистирали на стварно непотребним и нереалним захтјевима.

Aли, гле чуда, и то је Бакир, као и много шта друго, заборавио да напише у тренутку инспирације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана