Бакирова соната

Вељко Зељковић

Странка демократске акције. Ако бисмо судили само по имену ове највеће бошњачке партије, она се залаже за поштовање воље народа и демократских принципа.

Нажалост, папир трпи све, па и у овом случају. Политика коју годинама води Ес-Де-А далеко је, попут Тасманије или Папуе Нове Гвинеје, од демократије.

Ипак им се мора признати да су увијек спремни за акцију и реакцију. Посљедњих мјесеци то је највидљивије на безуспјешном формирању власти на нивоу БиХ и опструкцији коју спроводе.

Играју се изборном вољом бирача, грађана који прижељкују боље сутра, али и са будућношћу и онако расклимане и готово по свим шавовима попуцале Бе-Ха. Играју игре без граница. Провидне, лако препознатљиве и “читљиве”.

Посљедњу отровну стријелу ка Бањалуци, у виду ултиматума - узми или остави - испалио је функционер ове странке Адил Османовић, истакавши да ће се, уколико СНСД не прихвати њихове услове у вези са уласком у НАТО, Ес-Де-А окренути ка старим партнерима, СДС-у ПДП-у.

И рече ово госн. Османовић и не трепну. А зна врло добро да је то технички неизводљиво. Како због евентуалне “блокаде” СНСД-а у Дому народа ПС БиХ, тако и због просте чињенице да мандатар такве већине не био добио амин од садашњег српског члана Предсједништва БиХ.

За разлику од СДС-а, у ПДП-у су схватили поенту, те се нису упецали на ову празну причу. Лидер ове странке је чак истакао да им није потребан тај “политички егзибиционизам”.

Знају то и у Ес-Де-А, али и даље, на све начине, покушавају блокирати успостављање нове власти. Уосталом зашто би им се и журило кад већ сједе у “старом” Савјету министара, а чији досадашњи рад би се најбоље могао оцијенити кроз крилатицу - што је добар овај режим, сви раде, а ја лежим.

Ипак, крајњи циљ ове игранке са изборном вољом грађана јесте изазивање реакције међународне заједнице. На ту карту је ова партија много пута заиграла. И овог пута су очи упрте у ОХР.

Да је тако недавно је поручио и сам Бакир Изетбеговић, рекавши да “утицајни странци припремају нови састанак тројице лидера”. Истакао је и да је “дошло вријеме да се Додик коначно уразуми”.

Јасно је да су Ес-Де-А ноте из Бакирове сонате по којој он жели да “плешу” представници Српске. Међутим, из владајућег СНСД-а поручују да тај “плес” у Сарајеву никада неће видјети. ++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана