Бакиров “тројански коњ”

Вељко Зељковић

Ако неко “сруши” БиХ неће то бити Милорад Додик, већ Жељко Комшић. Постало је то јасно након ових избора, на којима је он, уз логистичку помоћ СДА и бошњачког гласачког тијела, по трећи пут изабран за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Политичка криза је захватила БиХ, а сам Комшић је већ успио раздрмати и запалити цијели регион својим неодмјереним политичким изјавама да ће тужити Хрватску, признати Косово, али и тражити хитно потписивање уговора са Исламском заједницом. 

Када би се правио његов профил, могло би се рећи да је ријеч о политичару код кога је јако изражен комплекс мање вриједности и осјећај инфериорности, из чега се онда посљедично рађа жеља за мо­ћ, али и потреба за додворавање већинском народу у чијем окружењу живи. То се, уосталом, може видјети и из Комшићевих изјава да он БиХ види без ентитета, као централизовану државу у којој би Бошњаци били доминантан народ.

Да би до тога и дошло, неопходно је извршити уставне промјене, које би отвориле један овакав процес. Отворити причу о “Дејтону 2” и укидању Републике Српске, као наводно геноцидне творевине.

Стога је руководство СДА одлучило да по трећи пут исфорсира Комшићев повратак у Предсједништво БиХ. Да постави свог “тројанског коња”, који би у наредном периоду требало да отвори причу о укидању начела конститутивности народа у БиХ.

И сам Комшић је једном приликом рекао да би одузео Хрватима конститутивност, али да то не може, јер Бошњаци, како је истакао, нажалост не могу сами мијењати Устав.

Из ове његове реченице може се видјети и план бошњачке политичке елите, која годинама уназад упорно истиче да је нелогично да Бошњаци, којих има више од 50 одсто у БиХ, имају само трећину власти.

Међутим, оваква политика Бакира Изетбеговића, коју је још одавно осмислио и у писану ријеч преточио његов отац у виду “Исламске декларације”, у ствари представља аутогол. Бумеранг који би им се могао обити о главу.

Формирање власти у БиХ, али и ФБиХ у својим рукама држи огорчени ХДЗ, из којег су већ истакли да оно неће бити могуће све док не буду изврше одређене промјене у постојећем Изборном закону, а које би онемогућиле понављање једног оваквог сценарија.

Политичка криза је ту. Република Српска је тренутно сигурна. Али, уколико успије Комшићев и Изетбеговићев пакт о потпуној мајоризацији Хрвата у БиХ, сљедећа мета сигурно би био, како они то воле рећи, мањи ентитет.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана