Бакиров хаос

Ведрана Кулага Симић

БиХ је земља која годинама иде из кризе у кризу. Ту и тамо, у неко доба, догоди се и понеки добар искорак, али након тог искорака обично услиједи десет корака уназад.

Много проблема протеклих је дана изазвао несхватљиви потез бошњачког члана Предсједништва БиХ и предсједника СДА Бакира Изетбеговића који је, на своју руку и из само њему знаних разлога, "завртио" захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид иако је вјероватно и сам знао да од тога неће бити ништа.

Суд је на крају одбацио захтјев, али је Изетбеговић ванинституционалним потезима и злоупотребом овлашћења, односно покушајем да под своје преузме све институције БиХ иако оне припадају представницима сва три народа, увео  земљу у кризу невиђену у дејтонској БиХ.

Изетбеговић је ударио на темеље управо оног дијела закона и Устава који говори о конститутивности народа и начину на који могу и треба да буду донесене одлуке у земљи каква је БиХ.

Знао је то, али је одлучио да стави тачку на повјерење којег је, колико-толико, било између одређених групација у чијим је рукама политичка, а тиме и економска судбина БиХ.

Самоиницијативним захтјевом за ревизијом пресуде стао је на жуљ и једнима, и другима и трећима у БиХ, али и самој БиХ.

Својом самовољом је ударио у темеље БиХ која треба да буде земља сва три конститутивна народа и осталих, а да одлуке у њено име морају да буду плод консензуса.

Изетбеговић је БиХ довео на ивицу повјерења, а то признају и они који су до јуче стајали раме уз раме са њим и скројили ту славну парламентарну већину на нивоу БиХ. Већину која је готово преко ноћи постала мањима и у којој нико никоме више није ни близу, а камоли уз раме.

То неће ништа добро донијети БиХ јер је већ сада јасно да је већина ствари заустављена и да ће земља дуго, дуго тапкати у мјесту. То ће, нажалост, највише погодити обичне људе који у овој и оваквој БиХ једва успијевају да саставе крај с крајем и чији је једини гријех био тај што су на изборима појединцима дали своје гласове у вјери да ће их извести на бољи пут, а који су их, на крају, довели на ивицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана