Бакиров филм

Вељко Зељковић

СДА је покренула пројекат снимања филма “Република БиХ”. Режисер Бакир Изетбеговић. Сценарио већ одавно написан. Још осамдесетих година, прошлога вијека. Аутор Бакиров отац, рахметли Алија Изетбеговић. Изабрани су и глумци овог политичког трилера. Главну ролу за себе је задржао сам режисер, а споредне улоге су додијељене “грађанину” Жељку Комшићу, Шефику Џаферовићу, али и помало заборављеној звијезди бошњачког глумишта Мустафи Церићу.

Филм би се наводни радио у копродукцији са САД, а за потребе снимање био би обезбијеђен и велики број статиста из Пакистана, Авганистана и Ирака. Како је саопштено на прес-конференцији продукцијског тима, “Република БиХ” ће бити снимана на “стољетном босанском језику”.

По сазнању да ће СДА поново ући у овај пројекат, након што је он пропао 1991. године, Церић је рекао да ће радо одазвати овом позиву. У честиткама му се придружио и Комшићев агент из Предсједништва БиХ Славен Ковачевић, наглашавајући да се нада да ће “Република БиХ” овог пута бити снимљена.

Из Српске, међутим, истичу да неће дозволити снимање кадрова на својој територији, јер једини филм који они признају на свом простору је класик - “Дејтонски споразум”.

Међутим, кажу и да уколико у “Сарајевуду” буду инсистирали на реализацији овог пројекта, званична Бањалука ће бити принуђена да “одговори” снимањем филма под именом “Дисолуција” или “Распад државе”.

На страну све алегорије и метафоре. Програмска декларација коју је усвојила СДА, а која негира појмове - народ, конститутивност и ентитет, не може никоме добро донијети.

Умјесто да се позабави формирањем власти и спријечи одлазак младих, СДА је одлучила да “открије карте” и опет “закува”, тестирајући стрпљење власти у Бањалуци. Али и у Мостару. Изетбеговић прижељкује непромишљен потез власти Српске, који би могао изазвати “интервенцију” међународне заједнице. Стога је вјероватно тренутно најбољи одговор на бачену марамицу повлачење српских представника из заједничких институција БиХ. То би требало да схвате и у ПДП-у и СДС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана