Бахати возачи

Горан Обрадовић

Податак да је за само једно вече у Бањалуци повријеђено шест и усмрћен један пјешак, а да су у скоро пола случајева возачи побјегли са мјеста несреће, показује да сви ми заједно имамо велики проблем.

Случај који је посебно уздрмао јавност не само у Бањалуци, него у цијелој БиХ, десио се у уторак увече када је угледни бизнисмен Синиша Ковачевић скупоцјеним џипом убио младу жену и затим наставио да вози, а њу оставио у локви крви.

Нажалост, он није био једини који је поступио тако, већ су исте вечери још два бахата возача ударила пјешаке и затим наставили даље као да се ништа није десило. Полиција је убрзо пронашла Ковачевића и ухапсила га, а за другом двојицом се и даље трага. Тужилац је касније донио одлуку да Ковачевић буде пуштен да брани са слободе.

У исто вријеме у Модричи возач који је био мортус пијан изазвао је тешку саобраћајну несрећу у којој је погинуо брачни пар, а он прошао без повреда. Алкотестирањем полиција је утврдила да је имао око 2,3 промила алкохола у крви, а послије трежњења у полицијској станици и он је пуштен на слободу. 

Наравно, ми нисмо једини који имају ове проблеме, слично се, на примјер, дешава и у Србији, гдје је за нешто више од мјесец у саобраћајним несрећама погинуо велики број младих људи. Одмах послије тога тамо су услиједиле реакције и пооштрен је закон о саобраћају, а поготово онај дио који се односи на младе возаче.

Зато се неизбјежно поставља питање да ли је код нас закон довољно оштар када је ријеч о безобзирним возачима?

Код нас је прије неколико мјесеци донесен закон по којем се сваки возач који приликом алкотестирања има више од једног промила алкохола води на трежњење у полицијску станицу и он је сигурно утицао на безбједност у саобраћају. Због овог се све више међу људима може чути да када знају да ће пити алкохол, остављају возила код куће и иду таксијем.

У наредном периоду требало би пооштрити казне за возаче који побјегну са мјеста несреће. Јер, несхватљиво је да неко (без обзира на то чија је кривица у питању) може бити толико безобзиран да удари неког аутомобилом и да настави даље да вози, а да се не заустави и провјери како је пјешак и може ли му помоћи. А прије свега требало би да се запитамо какви смо то ми (не)људи постали?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана