Бахати службеници

Ведрана Кулага Симић

Институције на нивоу БиХ одавно су се етикетирале као велики потрошачи, а показале су и да веома вјешто користе и службена возила, али и да имају веома "вјеште" возаче који су у стању да возе два возила истовремено, буду тамо гдје нису били или чак да одвезу руководиоце гдје они желе. На примјер, на годишњи одмор.

То је свакодневица ове земље у којој се многе ствари дешавају мимо прописа и свих правила, јер тешко се може и помислити да једна земља, као што је БиХ, и у оваквим временима, може себи да приушти луксуз да законски да зелено свјетло коришћењу службених возила у приватне сврхе.

Неефикасност је једна од "врлина" која краси добар дио институција и то толико да су и птице на грани постале свјесне неефикасности појединих агенција и неких других институција, али питање је када ће схватити и они који имају у својим рукама моћ да прекину бахато понашање и на тај начин уштеде на милионе у буџету земље којој је свака марка важна. 

Службена возила, односно њихова употреба, одавно је слаба тачка руководећих у министарствима, дирекцијама, агенцијама и бројним другим институцијама. Сви , нажалост, још гледају кроз прсте док бројни запослени сједају у своје лимузине и одлазе насмијани на годишње одморе.

Може се рећи да је коришћење службених возила за одласке на годишње одморе постало пракса која у љетним данима исплива на видјело и покаже како се бахато понашају сви они који треба да воде земљу у бољу будућност. Умјесто тога, од њих добијамо енормне трошкове за плате, путовања, телефоне и слично.

Али како и не би када су, барем у овој земљи, изостали системи контроле у свакој области, не само када је у питању употреба службених возила, и то није у реду.

Како сада ствари стоје, у добром дијелу институција важи неписано правило да су та возила приватно власништво! Овоме се мора стати у крај, казнити све који крше постојеће прописе јер се показало да усмене опомене, ако их и има, ништа не вриједе! Осим што, можда, измаме понеки осмијех на лице неког бахатог службеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана