Бахаћењу за воланом нема краја

Анита Јанковић-Речевић

Некултурном и бахатом понашању возача у Српској никако да дође крај.

 

Пооштрене казне за прекршаје, које су надлежни увели прије двије године како би зауставили дивљање по друмовима и освијестили оне који сједају за волан четворотачкаша, а с циљем смањена броја несрећа с кобним посљедицама, нису дале очекиване резултате.

Испоставило се да максима “најстрожа казна је она која удара по џепу” не важи за власнике возачких дозвола у Српској.

Да су планови и наде надлежних о довођењу “у ред” возача пали у воду, доказ је посљедња акција полиције у којој је сваки пети тестирани возач био пијан. Од 3.359 возача који су се за четири дана нашли под лупом полиције, чак њих 656 конзумирало је алкохол прије сједања за волан.

Да ствар буде гора, полиција је 85 возача због тешког пијанства морала привести како не би дошло до несреће и угрожавања људских живота.

Не вјерујем да се ико од њих током тријежњења у полицијској станици запитао какве су посљедице могли проузроковати и вјероватно ће већ овог викенда поново, без икакве гриже савјести, сјести за волан након што испију неколико чашица омиљеног алкохолног пића.

Због пијаних возача који нису свјесни опасности коју сију на домаћим друмовима, али и оних којима брза вожња подстиче добро расположење, лани је поново настављен црни биланс на путевима широм Српске.

У саобраћајним несрећама прошле године погинуло је 130 особа, што је за 15 више него 2017, а прекомјерна брзина, вожња под дејством алкохола и некоришћење безбједносног појаса били су најчешћи узроци несрећа са смртним исходом.

Ови подаци показују и да је сав новац који је уложен у превентивне кампање заправо бачен јер се возачи нису дозвали памети.

Због свега тога оправдано се поставља питање да ли је закон у БиХ довољно оштар када је ријеч о безобразним возачима.

Сваки изгубљени живот у саобраћају обавеза је да стручњаци свакодневно раде на изналажењу нових законских прописа и рјешења како би црна статистика била сведена на минимум. Неопходно је санирати црне тачке, опремити путеве и преписати све методе који су у Европи и свијету повећали безбједност саобраћаја.

Потпуно је у реду да неко пије и, ако жели, сопствену главу стави у торбу, али није у реду да возећи у алкохолисаном стању убије нечијег оца, брата, сестру или мајку. Љубитеље добре капљице и руског рулета, који не маре за туђе животе, новим репресивним мјерама потребно је натјерати да поштују закон, ако не ради себе, онда због свих оних који их воле. Онима који за брзу вожњу и пијанство буду кажњени више пута требало би да буде трајно одузета возачка дозвола, јер живот нема цијену.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана