Бахаћење на локалу

Маријана Миљић Бјеловук

Поједини изабрани одборници у скупштинама општина не раде у интересу грађана, већ против њих. Њиховог бахаћења не мањка и има га и за извоза. Својим лошим потезима свакодневно грађанима потврђују да су у октобру 2020. године погријешили када су поред њихових имена ставили икс.

 

Бахаћење одборника тренутно је највише изражено у пет локалних заједница које још нису усвојиле буџет за ову годину. Ријеч је о Вишеграду, Сокоцу, Новом Горажду, Чајничу и Купресу у Српској. Ових проблема није мањкало ни у Прњавору који је прије само четири дана формирао нову скупштинску већину, која је дала зелено свјетло за буџет у овој години.

Због таквог њиховог (не)рада трпе грађани јер остају без субвенције. У истој позицији су и студенти који чекају да се одборници смилују и дигну у вис картицу “за”, док капитални пројекти који су планирни настављају да скупљају прашину у некој од општинских канцеларија.

Главни разлог зашто становништво ових општина, али и других у Српској, испашта због трзавица између начелника и скупштинских већина јесте тај што долазе из различитих политичких партија. Тим неслагањима свакодневно бомбардују грађане јер ријетко да прође иједан дан да у некој од општина у Српској  начелници и одборници не пребацују одговорност за нефункционисање општинских каса с једних на друге.

И док они убиру новац за то пребацивање лоптице са једне стране  на другу становништво трпи и ћути. Нико се не буни, већ само чекају да се локалне кабадахије смилују и аминују кључна документа. Поједини од њих без икаквих објашњења и не изношења амандмана једноставно не желе да подигну картицу на којој стоји “за”. Да би посегли за тим углавном чекају дозволе од својих вођа, који на крају и аминују да ли ће нека од општина и добити буџет.

Јасно је и да супротстављене стране на крају дођу до договора. Љути ривали на крају постају најбољи пријатељи иза затворених врата. Становништво када су та затворена врата, широм отворена, може видјети сцене које су пропраћене низом увреда које неријетко доводе и до туча у скупштинским парламентима. Те ратоборне сцене претходних година могли смо да видимо у општинама у Херцеговини,  а нема сумње да ће их и даље бити. 

И док они те представе за јавност свакодневно одигравају грађани који су разочарани у све и свашта пакују своје кофере и одлазе у земље гдје изабрани представници раде у интересу грађана, а не против њих.

Тако је већ годинама, а нема назнака да ће бити и боље. Због свега тога становништво које је остало и још није спаковало кофере треба добро да размисли да ли ће и покрај којих имена ставити икс већ на општим изборима у октобру, али и оним локалним 2024. године. Нема сумње да ће и овај пут погријешити јер су, нажалост, ријетки они који раде за интерес грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана