Багерима на Дејтон

Жељка Домазет

Да се у Сарајеву на све начине покушава прекројити историја, култура и архитектура, најновији доказ, у безброј колико их има на сваком ћошку овог града, је однос према стамбеном насељу Црни врх - првом плански грађеном стамбеном дијелу овог града.

Грађевинска цјелина за који је Комисија за очување националних споменика БиХ, чије је функционисање уграђено у Aнекс осам Дејтонског споразума, једногласно одлучила да је ријеч о градитељској цјелини првог степена заштите и јасно прописала како према њој треба поступати, за грађевинску мафију Сарајева је мртво слово на папиру.

Ријеч је о насељу чија је свака цигла вреднија од свих оних који багерима покушавају да сруше сваки траг и сјећање да су у овом граду живјели Срби, Хрвати и Јевреји, да су улицама овог града шетали Оскар Данон и знане архитекте које су пројектовале ове виле. Рајфајзен - Лизинг чије извођачке радове на терену реализује грађевинско предузеће “Босна” не обазире се на одлуке Комисије, на Дејтонски споразум и на све вриједности које се у Сарајеву изгледа могу наћи само још у траговима, док и преко њих не прође багер.

Уплашени станари са чуђењем гледају шта се дешава, како знамените виле добијају неке нове називе, да се Крањчевићево степениште више тако не зове и да се пред њиховим очима дешавају неке чудне ствари.

Главни град ове, изгледа занавијек посрнуле БиХ, руши се не само политиком са сећија сарајевске махале него и багерима мафијашких предузећа. Због свега тога данас, а и сутра у Сарајеву више на улицама и у вилама нећемо моћи наћи Даноне, Петриновиће, Крањчевиће и сва та знаменита имена која су некада била душа овог града, него којекакве Османлије, вехабије, Незечиће о којима нико никада слова није написао осим оног који се веже за рушење, пуцњаву и багере.

Они су, изгледа, старији и од Aустроугарске и сваког реда који је некада ова моћна сила направила у овом граду, који се још може похвалити само тим грађевинама као и оним које су отете од Српске православне цркве, Католичке цркве и Јеврејске заједнице. Сви они који су багерима ударили на Дејтонски споразум данас-сутра нека се не питају зашто се ова земља, која се одавно поздравила са сваком логиком, поцијепала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана