Бачени милиони

Ведрана Кулага Симић

БиХ важи за земљу којој, због овога или онога, мало шта иде од руке, осим потрошње новца пореских обвезника - у томе је раме уз раме уз много развијеније и богатије земље свијета.

Апсолутни рекордер по потрошњи новца из буџета БиХ је Министарство одбране и Оружане снаге које су под њиховим кровом. Сваке године више од 260 милиона марака одлази за плате, накнаде, разне набавке, а сада је на површину изашао и податак да за смјештај војних лица годишње одлази око осам милиона марака.

То, за земљу каква је БиХ, није мало. То је превише, посебно ако се узме у обзир да је до милионских трошкова довело то што појединци из тог министарства, али и других, нису могли да пронађу алтернативно рјешење које би било боље и по оне који морају да "киријају" док су на служби, али и за оне који их плаћају.

Такав однос и према војницима, али и новцу свих грађана ове земље највише забрињава. Готово да смо, нажалост, навикли на разноразне привилегије које има већи дио службеника и других запослених у јавном сектору ове земље, али за осуду је немар и нерад оних који не знају ништа друго осим да троше то што им, ако се залагање узме као мјерило, не припада.

Проблеми са смјештајем професионалних војних лица нису од јуче, али се чини да се надлежни понашају као да јесу јер годинама не могу да дођу до рјешења. Или не желе. Ни то не треба искључити као могућност.

Проблема има на свим странама у ОС БиХ, а самим тим и у Министарству. Из дана у дан на сцену готово да стижу нови проблеми и отворена питања, а да се стари не рјешавају. Ово у вези са смјештајем само је једно из те групе.

Министарство одбране БиХ, али и други надлежни за војнике морају да се уозбиље ако желе да и даље имају оволики број војника и издвајају толики новац за њих јер овако тешко да ће моћи још дуго.

Смјештај за војна лица мора бити ријешен и то по могућности што прије јер ако је тачно да постоје неке анализе одраније, а које нису биле спроводиве у дјело, барем им могу олакшати и усмјерити их на друга рјешења. Недопустиво је да толики новац сваке године одлази из касе, да се ништа не ради у вези са тим и да се тим милионима само прикрива нерад.

Таквим понашањем и филозофијом гурања проблема под тепих нећемо далеко догурати. Услове боравка у војци треба, како то и доликује, довести у ред или у супротном "вољно".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана