Авантура у Сарајеву

Жарко Марковић

Доласком на чело СДС-а Мирко Шаровић је учинио више на релативној видљивости те партије у јавности него што је његов претходник урадио за двије године, колико је водио најјачу опозициону странку. Није то неочекивано, јер Шаровићев лични политички потенцијал драматично је већи него Вукоте Говедарице. То уопште не значи да ће рејтинг СДС-а на терену бити подигнут. Напротив.

И лаицима је видљиво да је Шаровић изабрао другачију тактику у односу, и на Говедарицу, и на већ заборављеног Младена Босића. Нови лидер СДС-а прихватио је да игра по правилима која више од деценије намеће Милорад Додик па на галаму одговора - галамом, за коју и нема неко дозлабога утемељено покриће. Али, та тактика засад пролази. Нема дана да Шаровић не да неку изјаву и нема дана да на њу не стигне одговор од дежурних СНСД-ових коментатора, што говори да Шаровић покушава да извуче и себе и СДС из дефанзиве у којој се годинама налази те се бар декларативно наметне као креатор политичких процеса у земљи.

А није то баш једноставно са странком окрњеног политичког капацитета и засад је све сведено на халабуку. Шаровић просто користи блокаду на заједничком нивоу и, то су сви признали, ишчекивање конгреса СДА у септембру, да узбурка ионако заталасану политичку сцену, унесе додатну нервозу у редове СНСД-а, гдје су, такође је видљиво голим оком, одавно изгубили стрпљење.

Наизглед самоувјерени Шаровић оваквим приступом, међутим, некада најјачу странку у Српској, изводи на изузетно танак лед. Разрован изнутра, СДС нема базу, теренску и гласачку, из које може да црпи легитимитет да још четири године учествује у власти у заједничким органима. Нема ни члана Предсједништва из своје коалиције. А нема ни аргумент да учешће у власти у Сарајеву може да ојача рејтинг партије и повећа број потенцијалних гласова. Напротив, странка се у протекле четири године колико је владала у институцијама БиХ није успјела изборити са константним нападима, оптужбама за издају, није издржала рафалну паљбу политичких противника из Бањалуке. За само четири године од егал ситуације у трци за појединачне функције дошла је у позицију да их губи са неколико десетина хиљада гласова разлике.

Нова авантура у Сарајеву, у периоду уочи локалних избора на којима ће СНСД и партнери ударити и на оно мало општина које СДС тренутно држи, не да неће ојачати позицију странке, него ће је, имајући на уму искуство од 2014. године до данас, додатно ослабити. Евентуални губитак Бијељине или Теслића никаква Шаровићева галама или Мектићево твитерање неће моћи да надокнади. Немогуће је да Шаровић тога није свјестан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана