Aутопутеви

Марина Чигоја
Aутопутеви

Изласком "Штрабага" из пројекта градње аутопута Бањалука - Добој његова градња неминовно ће бити одгођена. Aли, оно што треба да радује је то да су се већ јавиле фирме које су озбиљно заинтересоване за наставак овог пројекта, а међу њима су понуде грађевинских фирми из Шпаније, Кине, Словеније те њемачких фондова.

Због немогућности финансирања изградње овог аутопута аустријска компанија "Штрабаг" одлучила је да се повуче из заједничког пројекта мреже аутопутева РС, а откуп "Штрабаговог" удјела Владу РС коштаће 200.000 евра. Ипак, према најавама, тај новац требало би да врати будући партнер.

Иако не можемо да не помислимо да су узалуд изгубљене три године, колико су трајали договори са "Штрабагом", чињеница је и то да је економска криза учинила своје и да на њу нико није рачунао прије три године.

С друге стране, према најавама министра саобраћаја и веза РС Недељка Чубриловића, градња аутопута Бањалука - Добој могла би да почне већ у септембру.

За овај аутопут већ је одрађено доста посла, а можда и најважније је то што су ријешени имовинско-правни односи. То би значајно требало да утиче на динамику градње аутопута, јер је познато да су неријешени имовински односи управо били један од највећих проблема у току изградње аутопута Бањалука - Градишка.

Када је у питању изградња аутопута Бањалука - Градишка, чини се да је и она коначно почела да се финализује и како сада ствари стоје, до септембра требало би да имамо завршен овај аутопут.

Надамо се да ће предвиђени рокови за оба аутопута бити испоштовани, јер су савремени аутопутеви база привредног и економског развоја РС.

Улагањем у аутопутеве у години свјетске финансијске кризе и реализацијом капиталних инфраструктурних пројекта, које ће Српску повезати са регионом, сигурно је да ће се омогућити не само развој путне мреже већ и долазак нових инвестиција, што би требало да буде приоритет свих у Републици Српској и БиХ.

Такође, надамо се да ће овај пут бити изабран прави извођач радова, који ће моћи испунити услове који се од њега траже и да ће се мање времена беспотребно губити на договарање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана