Aутопут

Марина Чигоја
Aутопут

Влада РС дала је јуче сагласност "Aутопутевима РС" за расписивање јавног позива за изградњу дионице аутопута Прњавор - Добој. Средства за ову дионицу биће обезбијеђена из кредитне линије Европске банке за обнову и развој (EBRD) и Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Истовремено, предузећу "Aутопутеви РС" дата је и сагласност да спроведе поступак о додјели концесије на дионици Бањалука - Прњавор, за коју је EBRD прихватила да концесионару да кредитну линију без учешћа Владе РС.

У Влади очекују да би тендер за изградњу прве дионице могао да буде расписан до краја марта, а како би и домаћим предузећима која би, руку на срце, тешко обезбиједила новац за изградњу читаве дионице, омогућили да и они учествују на тендеру у Влади су одлучили да ову дионицу подијеле на четири лота.

Овим потезом домаћим грађевинцима омогућено је да равноправно учествују на тендеру са страним фирмама и обезбиједе посао домаћим радницима. A хоће ли се послије два неуспјела покушаја, градња аутопута Бањалука - Добој покренути са мртве тачке требало би ускоро да буде познато.

О самом значају изградње аутопута већ се много пута говорило. Јасно је да би посао чија се процијењена вриједност креће око 300 милиона евра имао огроман значај за домаћу привреду. Да ли ће и колико у овом послу бити ангажована домаћа оператива, видјеће се послије расписивања тендера, али већ сада је јасно да би добијањем макар једног лота предузећима из РС био омогућен велики посао, радницима сигурна примања, а то би допринијело и побољшању стања у грађевинском сектору који због кризе трпи велике посљедице, а осим на домаћем, дошло је и до пада обима посла на иностраним тржиштима.

Одлука Владе да се за пола дионице аутопута иде на тендер, посебно послије изгубљене двије године са аустријским "Штрабагом", затим и неколико мјесеци и са словеначким ЦПМ-ом, чини се као једино логично рјешење и треба је поздравити. Такође треба поздравити и омогућавање домаћим предузећима да уђу у овај посао. Наравно, само у случају да су они у потпуности технички и финансијски у могућности да одговоре овом изазову.

Надамо се да ће овај пут бити изабран прави извођач радова, који ће моћи испунити услове који се од њега траже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана