Aутопут

Марина Чигоја
Aутопут

Хоће ли се, послије два неуспјела покушаја, градња аутопута Бањалука - Добој покренути са мртве тачке, требало би ускоро да буде познато, с обзиром на то да је најављено да би тендер за изградњу овог пута требало да буде објављен најкасније до марта.

Овога пута могуће је да се у реализацију пројекта крене послије тендера, што са прва два извођача није био случај.

Новина је и то да се, веома озбиљно, разматра могућност да овај пут за изградњу аутопута Бањалука - Добој одговорност преузму домаће фирме. Хоће ли бити трећа срећа, остаје да се види, али оно што је за сада извјесно је да већ постоје заинтересовани домаћи извођачи за изградњу овог аутопута.

Тако је конзорцијум Г7, који чине "Нискоградња" и "Интеграл инжињеринг" из Лакташа, "Бијељина путеви" из Бијељине, "Романија путеви" из Сокоца, "Херцеговина путеви" из Требиња, "Зворник путеви" из Зворника и "ГТ пут" из Источног Сарајева, упутио Привредној комори РС иницијативу за изградњу аутопута Бањалука - Добој.

A, које конкретне користи би РС имала давањем овог посла домаћим извођачима? Не треба бити превише паметан да би се схватило да ће потенцијално преузимање овог посла, чија се вриједност процјењује на више од 300 милиона евра, имати огроман значај за домаћу привреду. На тај начин предузећима из РС био би омогућен велики посао, радницима сигурна примања, а то би допринијело и развоју осталих грана индустрије, посебно у производњи грађевинских материјала.

Ово посебно добија на значају ако се има у виду да је свјетска економска криза и те како оставила трага на домаћа предузећа којима је пословање доста отежано у односу на раније године, а осим на домаћем, дошло је и до пада обима посла на иностраним тржиштима.

Можда и јесте вријеме да Влада РС укаже повјерење домаћим предузећима која су спремна да уђу у овај посао. Наравно, само у случају да су они у потпуности технички и финансијски у могућности да одговоре овом изазову.

A судећи према ономе што нуде - јесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана