Аутопут “9. јануар” кичма РС

Милијана Латиновић

Путеви су одувијек били спона међу људима, симбол новог живота и боље будућности. Аутопут “9. јануар”, који је у потпуности отворен за саобраћај и пролази кроз срце Српске, симбол је моћи, али и завјет свим будућим генерацијама да градећи нове километре стварају бољу и сигурнију будућност.

Аутопут Бањалука - Градишка донио је са собом бројне предности већ у првим годинама након отварања и постигао очекиване ефекте, а очекивања су иста и од ове трасе која спаја Бањалуку и Добој.

Изградњом ове саобраћајнице у Српској је створена мрежа од 105 километара аутопутева, што је прије деценију или двије била само пуста жеља. Упорност се исплатила, а нова модерна саобраћајница улила је наду мјештанима локалних заједница кроз које аутопут пролази да ће новом трасом брже стизати на радна мјеста, у школе, на факултете, па и код љекара кад затреба. Свако кога је бар једном до сада пут водио ка Прњавору или даље ка Добоју зна колика је вриједност ове саобраћајнице. Годинама су та путовања била обиљежена вишечасовним труцкањем по оронулој цести, на којој се, нажалост, нанизало и много саобраћајних несрећа у којима је изгубљено оно највредније, људски животи.

Отварањем аутопута “9. јануар” у дужини од 72 километра путовање од највећег града Српске до Добоја трајаће знатно краће, а и безбједност путовања биће подигнута на виши ниво.

Да у сваком житу има кукоља потврђују и злонамјерни коментари који су се могли чути протеклих дана да су за изградњу овог аутопута утрошени милиони и да ће кредите враћати и наши унуци.

Ипак, много је више оних који су свјесни да је ова саобраћајница нова развојна шанса цијеле Републике. То је пут историје и будућности који ће остати као трајни свједок једног времена.

Ова саобраћајница је и нада да ће инострани инвеститори похрлити у Српску и да ће бити смањени редови на бироима за запошљавање јер без аутопутева нема отварања радних мјеста, а самим тим ни развоја економије.

Значај “9. јануара” за Србе с ове стране Дрине много је већи због симболичног назива који носи, али и због намјере да их једног дана повеже са матицом Србијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана