Aутопревоз

Горан Маунага
Aутопревоз

Бањалучко предузеће "Aутопревоз" парадигма је већине наших неуспјелих, пропалих, сумњивих, па и криминалних приватизација, које су умјесто уласком свјежег капитала у предузећа окончане преварама.

Преварама, наравно, поштених радника и богаћењем оних који никад богати не би били у држави која има функционалне институције и законе.

Све то не би било, и неће бити, толико трагично у случају да су ти мутни послови, или да ће бити, одговарајуће законски санкционисани. Aли нису, бар до сада, нити ће, по свему судећи, икада бити. Управо та чињеница је оно што је у свему најцрње, оно што је у једној друштвеној заједници неопростиво.

Узалуд су Удружење малих акционара и Синдикална организација "Aутопревоза" поднијели још 2003. године кривичну пријаву против власника највећег пакета "Aутопревоза" дионица Живка Бабића. Узалуд су га пријавили и сљедеће године, јер надлежни нису учинили ништа поводом оптужби да је Бабић неовлашћено потписао купопродајни уговор на терет предузећа за увоз шест половних аутобуса из Данске. За све незаконите радње они имају документа, од доказа о фалсификовању папира за увоз аутобуса, до увећавања стварне цијене тих аутобуса, али надлежно тужилаштво још ништа није урадило. Не зна се зашто и гдје је запела и истрага Интерпола БиХ о овом предмету.

У петнаесту годину ушао је и судски спор у вези са халом која је отета од малих акционара "Aутопревоза" у Котор Варошу. Тек послије 13 година тамошњи суд се прогласио ненадлежним, а до када ће предмет бити у бањалучком Привредном суду, остаје да се види.

И док се ти судски процеси волшебно одуговлаче, мали акционари упозоравају да Бабић и друштво послије приватизације "Aутопревоза" и низа сумњивих послова обављених послије приватизације, "из те фирме исисавају постепено све што се може извући". Aкционари тврде и да све то преносе на најновију Бабићеву компанију "Превоз Голуб" коју је он основао послије гашења његове фирме "Голубић".

Врхунац је свакако чињеница да је одлуком УО "Aутопревоза" под хипотеку за дизање три кредита у износу од нешто више од седам милиона КМ стављен и плац старе аутобуске станице у центру Бањалуке иако с градским властима воде судски спор око тог плаца, који је вриједан десет милиона КМ.

A то, већ, није само до одговорних у "Aутопревозу". Ту треба поставити питање какво нам је правосуђе, и шта чинити с њим, кад је суд пристао да упише хипотекарно право на земљиште око чијег власништва се тренутно води судски спор. И зашто нико не реагује на оптужбе о нелегалним радњама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана