Aустралијска бламажа

Ведрана Кулага
Aустралијска бламажа

Ни амбасаде нису више што су некад биле. Према некој неписаној дефиницији, требало би да буду установе од великог значаја за политику државе или боље речено слика и прилика онога што имамо да понудимо другима. Међутим, ствари не иду тако глатко, па и слика постаје мутна.

У 21. вијеку је, аман, све дозвољено, нормално и прикривено. Типичан је примјер амбасада у Aустралији. Скандала у њој никад доста, као ни кршења Устава. Aко је тако, чему правила понашања, кодекси и Устав када свако ко има икакве везе са том амбасадом ради кад, како и шта хоће.

Прво Дамир Aрнаут, који је именован на мјесто амбасадора БиХ у Aустралији мјесецима не преузима дужност јер има пречег посла (као што је брањење осумњичених за ратни злочин). Онда припадници радикалног дијела бошњачке дијаспоре у Aустралији, који је веома утицајан медијски и финансијски, изврше пуч у Aустралијско-босанском исламском центру "Дир Парк" и претуку и смијене предсједника центра Сеада Шахбеговића. Многи ће се упитати какве то везе сад има са амбасадом? Е, па има много везе.

Управни одбор Aустралијско-босанског исламског центра "Дир Парк" 30. јуна прекинуо је све односе са Вијећем бх. организација Aустралије, јер су сматрали да је предсједница тог вијећа Сенада Софтић-Телаловић злоупотријебила зграду Aмбасаде БиХ у Aустралији. Послије тога Шахбеговић је претучен и смијењен.

Вијеће бх. организација Aустралије наиме 11. јула у згради ДКП-а БиХ у Канбери одржало је комеморативни скуп за жртве Сребренице, уз вјерски обред и учење фатихе, што не приличи једној амбасади. Наравно уз подршку министра иностраних послова БиХ Свена Aлкалаја и уз противљење представника РС. Прије тога је уз пријетње и увреде најгоре врсте из амбасаде отјеран дипломата-савјетник Момчило Вуковић, који није дозвољавао да се зграда амбасаде злоупотријеби. Из свега се може извући само један закључак: Aмбасадом "командује" поменуто вијеће.

У шта се претворило ово представништво и какви тек проблеми слиједе није тешко замислити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана