Aтентат на демократију

Пејо Гашпаревић
Aтентат на демократију

Је ли БиХ закорачила на стазу смиривања политичких напетости, или је бачена у вртлог нових неизвјесности? То питање има смисла да се постави послије избора новог руководства ФБиХ и чланова Владе тог ентитета по вољи четири странке потписнице СДП-ове платформе, али супротно већинској гласачкој вољи Хрвата израженој на изборима у октобру прошле године у корист два ХДЗ-а.

Нити у једној од земаља које су пола вијека стењале под комунистичком чизмом није се, послије пада комунизма, догодило тако драстично гажење гласачке воље као што је то тренутно случај у БиХ. Начином на који се утемељује власт у БиХ оживљава се комунистичка пракса у којој се није питало грађане кога желе да их представља него је то умјесто њих радила партија. Разлика је само у форми - комунистички властодршци нису ни расписивали изборе те су у власт инсталирали људе по политичкој подобности, а сада су, руку на срце, расписани избори али од тога нема никакве демократске користи ако се поништава воља оних који су изашли на биралишта. Брисањем гласачке воље Хрвата у БиХ извршен је атентат на демократију. Такво смакнуће темељног демократског принципа - гласачке воље, тим је погубније што се догодило на тлу Европе која се жели дичити својим демократским стечевинама. Неуважавањем гласачког опредјељења једног од своја три конститутивна народа Босна и Херцеговина постаје сличнија диктаторским арапским режимима чије је урушавање у току, него демократизованим европским друштвима у којима је незамисливо поништавање гласачког резултата неког народа.

Заправо, није непристојно упитати - хоће ли се Босна и Херцеговина европеизовати или арабизовати. Чему служе тако слаткорјечиви иступи међународних, али и домаћих бирократа, у којима се тражи европеизација Босне и Херцеговине, ако се истовремено на тлу БиХ спречава заживљавање европских вриједности? Јесу ли управљачи садашњих процеса у БиХ свјесни да се елиминацијом гласачке воље Хрвата стварају предиспозиције за одмицање хришћана од мухамедоваца и обрнуто? И импликација које могу проклијати из таквог окружења? Јесу ли архитекти свезнања занемарили опасност да се грубим насртајем на равноправност Хрвата сије сјеме нових неповјерења у БиХ? Постоји ли свијест код апстрактних моћника да се толерисањем непоштивања гласачке воље стварају околности у којима се политичка напетост за трен ока може изродити у безбједносни проблем Босне и Херцеговине? Јесу ли се усмјеривачи политичких (не)прилика у БиХ прерачунали? Или се све ради прорачунато?! Запљуснути смо таласима нових непознаница. (Дневник.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана