Астрономске зараде

Жељка Кокот

Неколицина фирми у приватном власништву у РС биљежи завидне пословне резултате које умногоме дугују успјешном менаџменту и стручним кадровима.

Тако се и поједини срећници могу похвалити за обичног радника астрономским цифрама које им сваког мјесеца лијежу на банковни рачун.

Један од њих је свакако и Зворничанин запослен у прерађивачкој индустрији који је, према статистици Пореске управе РС, најплаћенији радник у Српској. Њему је у новембру буђелар напунила свота од невјероватних 40.850 КМ, што је 50 просјечних плата у Српској! За њим не каскају много ни два Бањалучанина којима је крајем новембра припало за обичне смртнике недостижних 39.000 КМ, односно 35.750 КМ. На овој листи срећника нашло се још седам радника којима је новчаник након новембарског примања био тежи за износе веће од 10.000 КМ. 

Наведени подаци и те како су похвални јер показују да се структура запослених са највећим зарадама мијења у корист радника који својим специфичним знањима полако освајају примат. Посебно у односу на запослене у јавним предузећима међу којима је било и оних који су за нерад примали велике суме новца. То показује да послодавци знају препознати рад, а очигледно је да појединци не жале новац и "дријеше кесу" како би наградили радника свјесни да је он тај који им је донио зараду.

Бенефити већих примања су многоструки, а један од њих је и сливање већих сума у фондове пензијског и здравственог осигурања. Примјера ради, послодавац на плату од 40.000 КМ уплати више од 20.000 марака пореза и доприноса, што је око 150 просјечних пензија!

Висока примања потпуно су нормална и у свијету, а само у Америци или Русији директори банака и великих компанија, менаџери и брокери зарађују годишње плате од око 20 до 30 милиона долара.

Међутим, проблем је што мјесечне зараде од 10 или више хиљада марака не прима већи број запослених у Српској. Не треба заборавити да већина становника РС сваког мјесеца "крпи крај с крајем" и вјешто распоређује скромну зараду коју стиче поштеним и мукотрпним радом. Тешко је рећи када ће нам "сванути" и једино нам преостаје да се надамо да ће нам свима на рачуне лијегати бар мало веће своте новца, јер свијетлих примјера ипак има.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана