“Арселор Митал”

Горан Маунага

Пред Владом РС, кад је ријеч о увођењу реда у областима у којима су интереси РС најугроженији, стоји још један тежак задатак.

Ријеч је о заштити интереса Српске у Руднику жељезне руде “Љубија”, односно у фирми “Арселор Митал Приједор”, у којој 51 одсто власништва има фирма “Арселор Митал Лондон”, а 49 одсто Рудник жељезне руде “Љубија”, односно Влада РС.

Рудник и Влада испоштовали су све уговором преузете обавезе са “Арселор Миталом Лондон” приликом формирања нове компаније, али та фирма до сада се није показала ревносном у испуњавању уговорних обавеза.

За почетак може се констатовати да махинације у овој компанији нису на том нивоу и нису тако уочљиве као што је то био случај у Фабрици глинице “Бирач” из Зворника, али се већ може закључити да се и овдје ради о крађи новца преко трансферних цијена, односно продајом руде повезаним лицима на начин да је смањиван приход Рудника жељезне руде.

“Арселор Митал” те послове радио је у рукавицама, испуњавајући све оне основне обавезе према запосленима, тако да привидно изгледа да је све у реду. Међутим, руководство компаније тек треба да објасни како је од, рецимо, прихода који је износио око 100 милиона у прошлој години, приказана добит од само 11 милиона. Руководство Рудника жељезне руде и представници Владе РС већ су упозорили на ту нелогичну чињеницу.

Такво пословање које траје годинама несумњиво да је РС, град Приједор и Рудник жељезне руде “Љубија” коштало стотина милиона марака. Занемаривање обавеза и преливање дохотка на неко друго мјесто исисало је и досадашње повјерење које је “Арселор Митал” имао од претходних влада у РС.

Пред истражним органима предстоји озбиљан посао. Они тек треба да открију, са Пореском управом РС и Министарством финансија РС на челу, на који начин и са којим повезаним субјектима су формиране трансферне цијене и колико је РС због тога изгубила новца посљедњих година. “Митал” јесте једна од највећих компанија у свијету и не може се поредити са оним што су радили Литванци и “Укио група” у Фабрици глинице “Бирач”, али без обзира на то, РС у овим кризним временима више не смије да дозволи да из ње на нелегалне начине одлази иједна марка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана