Aрчење пара

Жељка Добрић
Aрчење пара

За десет година, колико већ ради Канцеларија за ревизију пословања институција БиХ, нити једна једина кривична пријава није поднесена против одговорних лица у институцијама које су имале лоше ревизорске извјештаје и које су арчиле народне паре. A у том периоду улудо су потрошени милиони и милиони марака.

Игнорантски однос надлежних у институцијама БиХ према народном новцу доказ је и игнорантског односа БиХ према самим грађанима, према томе како живе, па и каква им је будућност у земљи. Замазују нам очи Европом, путовањима без виза како бисмо гледали у даљину, док нам они пред носом "мету".

Грозно је то што се одговорност за јавно поткрадање народа на нивоу БиХ пребацује са једних на друге, а парламентарне комисије узалуд раде, упозоравају, смањују буџете расипним министрима.

У Тужилаштву БиХ ни послије толиких година колико добијају извјештаје о лошем пословању институција БиХ и свједоче злоупотребама положаја, расипању и кршењу закона - немају истражиоце који би се позабавили овим проблемом. Кажу, не зову се они "полиција" него "тужилаштво". Траже да извјештаје о пословању, након што прођу анализу у Парламенту БиХ, анализира полиција, а онда Тужилаштву сервира доказе о кривичној одговорности да би подигли оптужницу.

Све на нивоу иницијатива, препорука, упозорења да се штеди, а министри и остале главешине институција БиХ и даље раде по своме, народ све сиромашнији, мање радних мјеста, мање пензије, плате...

Превише је и да једно министарство БиХ лоше послује, а камоли да се паре улудо троше у више од половине њих. Aко Министарство одбране БиХ, које располаже свакога дана у години са више од милион марака, недомаћински троши паре, помислите само колико је то улудо потрошених плата, пензија, стипендија, колико капитала за привреду... Тужилаштво БиХ то сигурно неће израчунати, јер, како рекоше, имају мањак кадра.

Ипак, од Тужилаштва БиХ све креће. Да су показали више одлучности и подигли оптужницу бар против бившег директора БХРТ-а Мехмеда Aговића, за чијег мандата је телевизији дат једини негативни извјештај за пословање икада дат у БиХ, прича би била другачија.

Било би и више одлучности да се законски уреди област трошења народних пара, уведе дисциплина, повећа одговорност и онако преплаћених функционера БиХ, а народу врати достојанство, да више не гледа немоћан како се у институцијама БиХ ужива на његов рачун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана