Арчење новца из буџета

Жељка Домазет

Да је буџетски новац бунар у који се сливају средства свих буџетских обвезника ове земље, а који се користи без ваљане дисциплине, показују, између осталог, и ревизорски извјештаји.

Ревизори су утврдили да се планови и програми рада бројних институција БиХ доносе тек реда ради, а новац издвојен за њихову реализацију арчи без икаквог полагања рачуна о томе да ли су планови реализовани, а циљеви због којих су формиране те институције остварени.

Упркос оваквом односу према новцу, у институцијама није забиљежен ниједан случај да је неко од надлежних одговарао, да је суспендован или, не дај боже, отпуштен са посла, па стога ни не чуди чињеница да је БиХ земља са најнеефикаснијом јавном управом у Европи и да њена администрација није у стању да одговори на захтјеве њеног становништва.

Поред чињенице да урађени посао није ни у каквој сразмјери са количином потрошеног новца датог институцијама у оквиру редовног буџетског финансирања, ту су и којекакви грантови из којих се новац дијели без икаквог циља и на лијепе очи.

О томе гдје је потрошен и да ли су они којима је додијељен имали од њега икакве користи, извјештаје и рачуне нико не полаже, нити их ко тражи, нити је кога брига.

Да се којим случајем буџетски новац распоређује према оствареним планираним резултатима рада, сасвим је сигурно да би се рационалније трошио, резултати запослених били бољи, а планови рада реализовани.

Како таква логика у овој земљи не важи, свака од бројних институција из године у годину алаво тражи више новца.

Не буде ли се, када је ријеч о утрошку буџетског новца, брзо увео ред и за сваки потрошени  фенинг не буде нашло ваљано оправдање, БиХ се сасвим сигурно задуго се неће ни приближити европским стандардима без обзира на све њене гласне вапаје да се укључи у породицу уређених европских земаља.

До тада ће и даље каскати, новац ће одлазити на глупости, младост бјежати што даље, а резултати рада и било какав успјех бити само пуки сан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана