Aранжман ММФ-а

Сандра Милетић
Aранжман ММФ-а

Иако је Република Српска испунила све услове за закључење стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), БиХ неће у јулу добити прву траншу кредита од 200 милиона евра из аранжмана.

ММФ је овакву одлуку донио јер Федерација БиХ није испунила своје обавезе, а ММФ искључује могућност да се средства, односно 1,2 милијарде евра једнострано повуку.

Упућени кажу да од новог договора са том финансијском институцијом нема ништа до септембра, када би поновно могли да почну преговори.

Тако је за сада, захваљујући ФБиХ, Република Српска, ни крива ни дужна, остала без новца који је требало да утроши за враћање ино-дуга и инвестиције.

Преостало јој је једино да сачека да ФБиХ испуни своје обавезе да би се могло приступити аранжману, што је веома упитно јер је садашњим средствима из федералног буџета немогуће подмирити све обавезе.

ФБиХ мора поновно да уђе у ребаланс буџета, будући да ће до краја године недостајати 460 милиона КМ прихода на нивоу ФБиХ, кантона, општина и три ванбуџетска фонда.

ФБиХ је обавезна, на основу аранжмана, да уштеди чак 440 милиона марака, што у садашњој ситуацији у ФБиХ звучи као немогућа мисија.

Другим ријечима, ФБиХ могла би да доживи финансијски слом, а цијела БиХ запашће у велике потешкоће, јер ће се криза у ФБиХ неминовно одразити и на Српску.

За дату ситуацију постоји само један кривац – а то је Влада Федерације. ФБиХ није испунила обавезе из писма намјере упућеног ММФ-у јер је њена влада удовољила захтјевима ратних војних инвалида и чланова породица погинулих припадника Aрмије РБиХ који су прошле седмице тражили и добили обећање да њихова примања ипак неће бити смањена за десет одсто као што је то тражио ММФ.

Улазити у аранжмане са институцијама попут ММФ-а, а не испоштовати њихове захтјеве и цијелу земљу гурнути у незавидну ситуацију, у најмању руку је крајње неозбиљно.

Удовољила је Влада ФБиХ захтјевима инвалида и породица погинулих, али је веома вјероватно да ће сада пред њена врата они поново доћи, али овога пута са радницима, пензионерима и студентима, према којима се највјероватније неће моћи измирити обавезе.

Остаје нам само нада да се најцрње прогнозе неће остварити и да ФБиХ за собом неће повући и Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана