Апсурди

Вељко Зељковић

Како другачије назвати БиХ него земљом апсурда? Не прође готово ниједан дан да се не увјеримо у тако нешто. Још трагичније је када те и такве бесмислице и несувислости долазе из уста народних трибуна, вјерских званичника и утицајних јавних личности. Значи, крема једног друштва. Креатора “боље будућности”.

Присјетимо се само неких примјера, а који на најбољи начин илуструју сав бесмисао политика које воде поједине странке. Представници бошњачких странака су мјесецима избјегавали могућност директне набавке вакцина против вируса корона, а поготово ако би се радило о руским или кинеским. Уздали су се у европску солидарност, исту ону која је од БиХ направила “паркингом” за мигранте.

То што је готово читав регион започео са овим процесом, њих није много погађало. Јер гдје ће од мрских Руса наручивати вакцине? Шта ће свијет на то рећи? Брисел и Вашингтон? Ваља се борити, на све начине, против ширења руског утицаја на Балкану. Вакцина? Њет!

Гас? Још једно велико њет. Када је загустило и када је постало јасно како смо опет постали црна рупа коју више ни модерни ГПС уређаји не могу регистровати, одједном може и “спутњик”. Може све. Може чак и приједлог Ненада Стевандића.

Други примјер. Дом народа би током ове седмице требало да усвоји измјене и допуне Закона о странцима. Циљ је зауставити све већи степен мигрантског насиља. Међутим, ради се о козметичким и, рекло би се у овом тренутку, помало бесмисленим корекцијама, јер оне неће помоћи БиХ да се ослободи овог великог баласта који земљу сваким даном увлачи у све већи безбједносни проблем. Неће помоћи јер већина миграната нема никаква документа на основу којих се може извршити њихова идентификација, па самим тим ни њихова екстрадиција. Чему онда све ово, осим да појединци могу рећи: “Па ево, ми нешто радимо”.

И локални избори у појединим случајевима показали су свој бесмисао. Установљено је правило да изборе не одлучују гласачи, већ бројачи, те да ЦИК није никакво независно тијело.

То је посебно било примјетно на случају Сребренице, па чак и Мостара, гдје се и Исламска вјерска заједница поставила као равноправан политички субјекат који има право да учествује у креирању новог Градског вијећа.

Да суди и пресуђује. Инцко, Бисера и Махмуљин...

Апсурда је много, а редова мало. Премало!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана