Априлилили

Милијана Латиновић

Све и једна иницијатива у БиХ ових дана завршава на исти начин, пиши пропало. Проблеми у свим сегментима живота гомилају се из дана у дан. Рјешења нема. Да ли ће и када надлежни нешто смислити, видјећемо.

 

Дом народа Парламента БиХ одбио је да по хитном поступку разматра измјене Закона о акцизама, па ће јефтиније гориво у редовну процедуру.

Начекаће се народ да литар горива појефтини, ако појефтини.

А начекаће се и домаћи превозници и то не само да гориво појефтини, већ и да власти у БиХ коначно усвоје нови закон о царинским прекршајима, како би на снагу ступио закон о царинској политици који подразумијева и царину без папира. А царина без папира одгођена је већ пети пут.

У праву су били превозници када су већ раније посумњали у најаве да ће овај систем почети да се примјењује од 1. априла. Још једном се показало да је све било само првоаприлска шала на рачун превозника.

У земљи каква је БиХ апсурдима краја нема. Знају то и превозници у међународном транспорту.

Поражавајуће је да возач из Холандије прије стигне до границе БиХ него што заврши процедуру царињења на царинском терминалу.

Због компликованих и дуготрајних процедура превозници данима чаме чекајући на терминалима док не заврше сву папирологију. Губе и вријеме и живце. А како и не би када пола Европе прођу, утоваре/истоваре робу и онда заглаве на кућном прагу. И није то од јуче. Та пракса на сцени је годинама.  Превозници тврде да је предуго чекање на терминалима главни окидач за одлазак професионалних возача у иностранство.

Због свега наведеног крајње је вријеме да се доносиоци одлука и закона у БиХ уозбиље. Нико у овој земљи више нема времена за чекање, анализирање и усаглашавање којекаквих прописа.

Примјена закона о царинској политици, а самим тим и царине без папира, прво је била планирана за 1. јул прошле године, затим је рок помјерен за мјесец, па онда за почетак ове године. Након тога заказан је нови термин, 1. април, али већ сада од тога нема ништа, па је нови рок 1. август.

Ни од 1. августа неће бити ништа ако Парламент БиХ до тада не усвоји поменути закон. Остаје једино нада да ће парламентарци учинити бар једну корисну ствар у наредном периоду за рачун и у интересу грађана, у овом случају превозника. Уколико не буде тако, а узимајући у обзир и енормно поскупљење горива, међународни транспорт могао би бити обустављен. Тек онда бисмо видјели шта је криза. Нити би шта стизало у ову земљу, нити би било извоза. А то ваљда парламентарцима у БиХ није у интересу. Или јесте?

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана