Апотека "Семберија"

Горан Маунага

Добро су форумаши, који често запазе и објелодане срж разних друштвених проблема, ситуацију с бијељинском Апотеком "Семберија" оцијенили невјероватном, али, нажалост, и добро познатом, питајући се да ли је могуће да се и у послу с лијековима може пропасти.

А ситуација у овој установи јасно се види из њихове констатације да "само 'змај од директора' у том послу може да направи дуг од три милиона марака", те да је градоначелник Бијељине, кад је на мјесто директора Апотеке поставио бившу одборницу СДС-а, за коју наводе да се једва спасила робије због послова у болничкој апотеци, добро знао кога и зашто ту доводи.

Чак и не улазећи у то да ли је, и какво, кривично дјело она починила, те да ли је тачно да је све вријеме била у сукобу интереса јер је повезана с власништвом над једном приватном фармацеутском фирмом, свако разуман се мора запитати да ли је заиста могуће да је у чак осам апотека направљен огроман дуг и да се те апотеке, јавне здравствене установе, због тог дуга дају на управљање неком приватнику. И то апотеке од којих већина заузима најексклузивније градске локације.

Тврдње да народ у државне апотеке долази с рецептима, а да с новцем иде у приватне, те да је период чекања уплата добављачима много краћи од времена у коме дуг Апотеци треба да уплати ФЗО, не могу бити оправдање за, скоро, па стечај и приватизацију, односно за вишемилионски дуг.

Прије ће бити да се радило о "способном менаџменту".  

Осим тога, индикативно је и ћутање веледрогерије "Феникс", највећег добављача Апотеке. Апотека "Фениксу" дугује три милиона марака, а да се радило о чистом послу, у тој веледрогерији бар би се удостојили да одговоре на питања која интересују јавност. И то на неколико једноставних питања, за која су тражили достављање у писаној форми, која се односе на висину направљеног дуга и могућност тога да ће баш они бити будући стратешки партнер Апотеке "Семберија", дакле ништа што би представљало пословну тајну.

Како ће се цијела ствар завршити, остаје нам да се види. И то веома брзо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана