Анекс 7 по Емиру

Дарко Момић

Емир Суљагић, један од лидера Грађанског савеза БиХ прије неколико година као координатор грађанске коалиције “Први март” одржао је предавање у америчком Конгресу у Вашингтону на тему спровођења Дејтонског мировног споразума. У “надахнутом” говору (елоквентност нико не може да му спори и поред поганих бујица које му веома често излазе из уста) истакао је да је “унилатерално кршење Дејтона од стране власти у РС тренутно највећи изазов за стабилност на Балкану”.

- Власти Републике Српске су посебно заинтересоване да онемогуће да  грађани БиХ уживају слободу кретања и право избора пребивалишта која су загарантована Уставом БиХ, као и Анексом седам Дејтонског мировног споразума - рекао је Суљагић.

Он је са екипом “првомартоваца” тада успио да омогући фиктивно пријављивање бирача у Сребреници и побједу Ћамила Дураковића у трци за начелника општине. За спровођење те идеје у дјело имао је и подршку америчке администрације, а какве везе са Анексом 7 има фиктивно пријављивање на некој адреси само ради изборног инжењеринга, нико нема везе.

Прође од тад пет-шест Бајрама, али ни Суљагић ни било ко други ко нешто значи у политичком Сарајеву не одустаје од приче о томе да Република Српска онемогућава потпуно спровођење Анекса 7 Дејтонског мировног споразума који говори о правима избјеглица и расељених лица.

Фамозни Анекс 7 политичком Сарајеву и даље служи за свакодневне нападе на Републику Српску и лијепљење грозоморних етикета, иако је попис становништва из 2013. године показао да неупоредиво више права да се на њега позивају имају поред Врбаса, него поред Миљацке зато што се број Срба у Федерацији БиХ не мјери процентима, него промилима.

Додатни парадокс је што је из ОХР-а у јеку недавне политичке борбе између Хрвата и Бошњака око изборног закона саопштено да “све до коначне проведбе Анекса 7, основ за избор делегата у Дом народа ФБиХ мора бити попис становништва из 1991. године”.

Парадокс је што испада да је за хрватско-бошњачке проблеме у вези са избором делегата крив, ни мање, ни више, него - Радован Караџић. Његовој породици није враћен предратни стан у Сарајеву и отворено им је речено да никада и неће бити враћен. Прије неколико дана је објављено да су се у њега уселили мигранти. Све у складу са Анексом 7. Је ли тако, Емире?!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана