“Анализа”

Вељко Зељковић

Бошњачка политичка елита никада није крила да јој је коначни циљ стварање Републике БиХ. Грађанске државе, без ентитета. Државе, по мјери једног народа, организоване на начелима “Исламске декларације”, коју Изетбеговић млађи и данас држи на свом столу.

Ту идеју годинама подржавају и разни домаћи и међународни “сателити”, наводне невладине организације, али и добро плаћени инострани “стручњаци”, аналитичари и “борци” за демократију. У том свијетлу треба посматрати и посљедњу избачену у медијску орбиту анализу коју је објавио центар “Вудро Вилсон”, а у којој се новом америчком предсједнику Џоу Бајдену препоручује шта да уради у БиХ.

Аутор ове анализе Данијел Хамилтон наводи да је дошло вријеме да буде постигнут нови међународни договор за БиХ, који би одблокирао политичке процесе у земљи. Како би то и било постигнуто Хамилтон “препоручује”, између осталог, да се високом представнику омогући веће коришћење бонских овлашћења, али и бројчано јачање ЕУФОР-а у БиХ.

Преведено, појачати протекторат. А то је нешто што разни Изетбеговићи и Комшићи желе, јер сматрају да преко те “међународне” окупације и сталним спиновањем јавности како су Хрвати и Срби главни кривци за нефункционисање БиХ, могу остварити своје циљеве. Оно што одмах упада у очи јесте чињеница да су у састављању ове “анализе” учествовала и нека врло позната имена. Издваја се име Реуфа Бајровића, познатог по више него екстремним ставовима. Овај идејни творац коалиције “Први март” се залаже за укидање конститутивности народа, брисање Српске са карте, али и за мајоризацију Хрвата на свим нивоима власти.

У изради овог бошњачког политичког памфлета свој допринос је дао и Србима познати Данијел Сервер, који годинама понавља како је Дејтонски споразум превазиђен. Слично мишљење пропагира и сам Хамилтон. Он већ једно извјесно вријеме одржава блиске везе са том екстремном бошњачком политичком елитом, а на једном од њихових скупова у Бечу примијећени су бивши и садашњи високи представник Волфанг Петрич и Валентин Инцко. Наравно, ту је био и Бајровић. Случајно?

Превише је коинциденција да би тако било. И на крају, ова “анализа” није случајно баш сада пласирана. Тајминг је тачно одређен. Чекани су коначни резултати избора у Америци, јер Бошњаци од Бајдена очекују да им он, као представник једне велике свјетске силе, помогне да дођу до “Републике БиХ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана