Анализа злата вриједна

Ведрана Кулага Симић

Правосуђе је једна од најслабијих карика у БиХ и то мало ко може да порекне. Бројне ствари из тог домена су долазиле на дневни ред, неке и по неколико пута, али мало их је добило очекивани епилог - од структуралног дијалога, рада тужилаца и судија па све до двоструких аршина појединих правосудних институција.

Сада је, иако претходне ствари још чекају својих пет минута, на ред дошао други проблем који је, слободно се може рећи, друга најслабија карика у земљи. То је корупција која изједа готово све поре друштва. Многобројне анализе, првенствено из невладиног сектора, су показале да је БиХ у врху свјетских земаља када је ријеч о тој пошасти савременог друштва којој нису одољели многи. Од, што би се рекло, обичних људи па до функционера.

Друго свјетло на тај проблем бацила је Стратегија за борбу против корупције у БиХ и акциони план за њено спровођење. Та акта су показала да подигнуте оптужнице за кривична дјела корупције углавном завршавају изузетно малим бројем осуђујућих пресуда и мизерним казнама. То несумњиво говоре и бројке о подигнутим оптужницама и њиховим епилозима, а то је био и окидач надлежнима да пронађу узрок свему томе.

Тај задатак је у рукама ВСТС-а БиХ. Рок за завршетак домаћег задатка је фебруар ове године, а њихова анализа треба да на свјетлост дана изнесе праву истину, али и кривце.

Предстојећа анализа је заиста, како се каже, злата вриједна ако се узме у обзир обим корупције у БиХ и мале казне за оне који су упали у те оквире и придобили и те како добру корист за себе и ко зна кога још.

Мора се подвући црта и видјети ко су слабе карике у ланцу још слабијег правосуђа. То је посао који ова земља мора да уради што прије, јер су десетогодишњи подаци поражавајући. Узрок проблема мора бити пронађен и јасно именован како би била стављена тачка на лошу статистику и пронађени нови путеви, начини и методи за праведнију земљу.

Сама ријеч корупција буди велику несигурност и код грађана и код инвеститора и свих осталих. Не може се у потпуности искоријенити, то је немогуће, али то не смије да буде изговор.

ВСТС пред собом има важан посао. Ова анализа не смије да, као многе друге ствари у правосуђу, не добије никакав епилог или да га добије, а да он не буде ништа више од мртвог слова на папиру које неће даље од канте за отпатке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана