Анализа “побједника”

Дарко Момић

Петнаестак дана послије локалних избора још увијек се чекају коначни резултати зато што нису стигле популарне “вреће”. Ти гласови из иностранства могу да промијене резултат у трци за начелника у неким локалним заједницама попут рецимо Дервенте, гдје кандидат СДС-а Владо Ковачевић тренутно води са нешто више од 200 гласова разлике испред дугогодишњег начелника и кандидата СНСД-а Милорада Симића.

И заједнички кандидат бошњачког политичког корпуса за начелника Сребренице Алија Табаковић уз свесрдно спиновање из Сарајева тврди да ће вреће пресудити у његову корист, иако тренутно има скоро 1.500 гласова мање од актуелног начелника Младена Грујичића. У неким срединама као на примјер у Котор Варошу, гласови из иностранства могу да промијене распоред у одборничким клупама, јер странке са хрватским предзнаком очекују да ће уз помоћ врећа ући у локални парламент.

И док је тако у појединим срединама атмосфера још као у кладионици, пред страначким руководствима су озбиљне анализе изборних резултата. Колико год се многи упирали да докажу да су задовољни резултатом и да су побједници, ствари баш и не стоје тако. Релативним побједником може да се назове ПДП због тријумфа њиховог кандидата за градоначелника Бањалуке, али укупни резултат ове странке заслужује озбиљно преиспитивање. Слично је и са СНСД-ом, јер упркос побједи у 42 општине у Српској и три у ФБиХ, губитак градоначелничких мјеста у Бањалуци и Бијељини, пред руководство ове странке поставља веома озбиљан задатак. Али ни приближно озбиљан као пред руководство СДС-а, јер ова странка уз изузетак малобројне општине Источни Стари Град, гдје је добила подршку 75 одсто бирача, СДС више ни у једној општини није добацио ни близу тог резултата. Умјесто отварања шампањца због побједе ПДП-овог Драшка Станивуковића, врх ове странке треба да се позабави чињеницом да је СДС у највећем граду Српске добио тек нешто више од четири одсто гласова, у Бијељини једва осам одсто, док је у Добоју, Мркоњић Граду и Кнежеву први пута за више од три деценије постојања остао далеко испод цензуса.

Што се тиче осталих партија, у ДНС-у не цвјетају руже, а јучерашња смјена три потпредсједника потврђује да су турбуленције у тој странци постале природно стање, док примјер СПС-а и постизборна дешавања показују да добар резултат није гаранција политичког успона. С друге стране, разлога за задовољство имају у ДЕМОС-у који је у првом изласку на изборе добио скоро 40.000 гласова, као и у Уједињеној Српској Ненада Стевандића, поготово када виде резултат странке другог кандидата опозиције за градоначелника Бањалуке. На изборима 2012. године. А као да је јуче било.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана