Амор Машовић

Горан Маунага

Зашто никог посебно не чуди то што је, коначно и уз писане документе, јавно доказано да в.д. предсједавајућег Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић институцијама шаље лажне податке о броју убијених, идентификованих и ексхумираних припадника српског народа?

Једноставно зато што заиста ништа не може да зачуди од онога за кога се зна да годинама манипулише жртвама, њиховим бројем, мјестима страдања, националношћу уморених, уз потпуно занемаривање тражења несталих припадника других народа.

Машовић је, дефинитивно, најодговорнији за непрофесионалан рад Института, чије је функционисање довео до незаконитости и апсурда.

Одговоран је и за то што све релевантне институције и у БиХ и у иностранству данас располажу погрешеним подацима о броју убијених и ексхумираних Срба који су страдали током рата у БиХ.

Машовић је одговоран за то што је чување посмртних остатака идентификованих и неидентификованих лица, несталих, страдалих, мучених и убијених током рата искоришћено за лично богаћење. Одговоран је за то што је тај "бизнис" тако добро разрадио да је тиме до сада "поједено" десет милиона буџетских, наших пара. Машовић је одговоран јер је, од тих десет, чак пет милиона отишло привилегованом Комеморативном центру из Тузле, као и за то што је незаконитом одлуком цијена чувања тијела без икаквог образложења повећана за више од три пута, на чему су се обогатили његови нечасни сарадници.

Одговоран је за то што је спроведена незванична одлука да Институт ради и постоји само због проналажења посмртних остатака несталих Бошњака, као и за то што су трошкови укопа дефинисани незаконитим правилником јер су, једноставно, трошкови укопа у надлежности ентитета.

Машовић је одговоран за то што се, мимо Статута, на свим кључним, руководећим функцијама у Институту налазе Бошњаци, као и за то што је сам себе незаконито именовао за шефа Сектора за тражење, ексхумације и идентификације.

Одговоран је и за то што Управни одбор доноси правилнике и одлуке умјесто Колегијума директора, као и за то што сви чланови Управног одбора, као и два члана Колегијума, годинама раде у техничком мандату, због чега ниједна њихова одлука нема законско упориште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана