Амнестија за терористе

Горан Маунага

БиХ је према "својим" терористима најблажа од свих земаља у Европи гдје такви бивају осуђени и на доживотну робију, док су они у БиХ одмах након процесуирања или највише послије годину - на слободи.

Од измјена Кривичног закона БиХ које су на снагу ступиле у јуну прошле године, путем споразума о признању кривице на својеврстан начин амнестирано је шест оптужних за тероризам иако су за већину постојали докази да су као чланови терористичких организација учествовали у борбама на сиријском ратишту.

Такво нешто никад и нигдје у свијету није забиљежено. Као ни то да, како то ради Суд БиХ, такви бивају ослобођени плаћања трошкова кривичног поступка. Дакле, према мишљењу појединих судија, за то што су ти џихадисти својом одлуком отишли на страна ратишта чинећи кривична дјела, криви смо сви ми, порески обвезници који, умјесто њих, морају да плате вођење кривичног поступка чак и у случајевима кад се докаже да су криви.

Додатно, закон у ФБиХ као да је кројен по мјери терориста и појединих ратних злочинаца - по том закону, ако су они осуђени на годину затвора и мање, ту казну могу да плате и тако одмах купе слободу.

Навикнути на нелогичности у правосуђу БиХ, на преседане, доношење судских пресуда под политичким утицајем и нереаговање чак и онда кад и предсједник Суда БиХ изјави да у БиХ постоји правосудна мафија, потпуно смо заборавили на то да Тужилаштво БиХ никакву провјеру, а камоли истрагу, није покренуло у циљу сазнања да ли су оптужено-амнестирани у Сирији чинили ратне злочине.

То је зато што се, по аутоматизму, у БиХ одавно зна за кога је унапријед резервисана хипотека ратних злочина и етикета ратних злочинаца, чак и прије подизања оптужница и доношења пресуда. Такође, као нигдје у свијету. 

Чак и у случајевима кад нема споразума о признању кривице, они којима је доказано организовање терористичке групе и ратовање на страним ратиштима буду кажњени са три године затвора иако закон за то предвиђа десетогодишњу казну.

Опасност по безбједност у БиХ тиме је умногостручена. Додамо ли томе чињеницу да ниједан од великих предмета ратних злочина почињених над Србима током рата у БиХ није процесуиран, може се само констатовати да је БиХ Елдорадо за поједине ратне злочинце и терористе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана