Амин, владико!

Дарко Момић

“Свој ви посао гледајте!” Овим ријечима би се најкраће могла описати исправна и духовно одговорна одлука владике бањалучког Јефрема да се освештање темеља будућег храма и српско-руског културно-духовног центра обави према плану 17. септембра (данас).

Само лаици, и то у оном изворном значењу када је тај појам означавао све особе које не припадају свештенству, могли су да се чуде или, не дај Боже, осуђују одлуку владике Јефрема да се освештање темеља не помјери за 21. септембар за када је помјерена посјета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, који је својим присуством требало да увелича духовну свечаност.

У неким круговима је ова одлука владике бањалучког сигурно дочекана са негодовањем, јер им сам долазак руског министра спољних послова није носио довољно политичких поена, али слика Лаврова са црквеним великодостојницима на темељима православног храма у Бањалуци била би им прави политички капитал за 7. октобар. Јер им је једино (и једнима и другима) до избора и стало.

На срећу, владика Јефрем дефинитивно је доказао да је духовник посвећен цркви, а не политици, јер да је свечаност којом ће данас бити украшена Бањалука помјерио за петак, стао би уз скуте са оним владикама којима је основна црквена заповијест “молите се Богу за оне који су на власти”. (Није битно да ли у РС или на нивоу БиХ!)

Ако би једном ријечју морало да се опише шта је један искрени духовник као што је владика Јефрем помислио или рекао када је чуо да шеф руске дипломатије неће 17. септембра бити у Бањалуци, онда је то - штета. И то је то, тиме је све речено.

Штета је што Сергеј Лавров неће присуствовати освештању, јер тако угледна званица Бањалуку посјећује једном или ниједном у деценији и било би лијепо да је својим присуством увеличао црквену свечаност, али не постоји политички функционер нити државник који заслужује да црква због њега мијења свој распоред и тачка.

Елем, да је свечаност помјерена за 21. септембар, црква би послала поруку да је у служби политике, ове или оне, свеједно. А штета која би тиме била направљена је немјерљива, јер за олтаром није мјесто ни СДС-у, ни СНСД-у, ни ПДП-у, ни ДНС-у, ни…

“Свој ви посао гледајте”, лијепо им је рекао владика Јефрем. Амин!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана