Америчко ратно лудило

Емил Влајки

Наизглед сулуда одлука америчког предсједника Трампа да призна Јерусалим као израелску престоницу и да тамо премјести своју амбасаду, нема много везе ни са јеврејским лобијем, ни са евангелистичком (протестантском) дубоком Америком ни са Трамповим политичким неискуством.

Трамп је марионета империјалистичких САД кругова који губе свјетску супремацију јер их Кина, Русија и Европска заједница економски знатно превазилазе. Сједињене државе су, дакле, присиљене да прибјегну старом рецепту: интензивирању ратне привреде. У овом часу, ратни буџет Америке је 2,5 милијарди долара дневно!!! Од почетка свог постојања, Америка ни једног јединог дана није престала ратовати. Преко седамдесет посто оружја на свјетским тржиштима је америчко. Чим се води неки већи сукоб у свијету, америчка привреда цвјета. Након Другог свјетског рата, Америка је изазвала преко четири стотине војних и паравојних интервенција на планети. Њени посљедњи „успјеси“ су „арапско прољеће“ током којег је погинуло више милиона људи и рат у Сирији чије ће се стравичне посљедице још деценијама осјећати.

Америчка дипломатска активност је политика ратног лудила. Што је више ратова, Америка је просперитетнија. Садашња криза коју Америка производи на Блиском истоку надалеко превазилази израелско-палестински сукоб. Она ће захватити све „непослушне“ арапске земље, али и Иран који је наново ратна мета америчке администрације, а преко којег се циља на Русију. Посебно је на удару Турска која се прогресивно удаљава од НАТО-а. Све у свему, читав ће Блиски и Средњи исток бити захваћени ратним пламеном, док се тензије на Далеком истоку одржавају преко недавања Тајвана Кини која, због тога, врши пресију преко Сјеверне Кореје.

Израел тако постаје талац и отпонац на револверу америчке каубојштине и ни њему неће бити лако у непосредној будућности. Нова интифада, палестински вишегодишњи револт  са оружаним карактеристикама против његове окупације Западне обале и источног Јерусалима након рата из 1967. године, озбиљно пријети. Мир се са тог подручја удаљава геометријском прогресијом, а Палестинци којима сви манипулишу, како САД тако и тоталитарни арапски режими, остају и даље без домовине и највећа су жртва овог ратног лудила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана