Амерички сан или ноћна мора

Вељко Зељковић
Foto: Г.С.

У годишњем извјештају о срећи у свијету, САД су пале за осам мјеста - на 23. Ово је први пут да се ова земља није нашла међу првих 20 најсрећнијих земаља свијета.

Шта је разлог? Можда је најбоље почети са економијом, која је многе људе гурнула у прашину. Потрошачке цијене основних животних намирница порасле су у посљедњих неколико година од 30 до 50 одсто. 

Све је већи број оних који су миљама далеко од остварења било каквог америчког сна. С друге стране, бизнис и финансијска елита, поготово она са Волстрита постаје све богатија. Групица тих милијардера недавно је саопштила како намјерава, на за сада непознатој локацији, направити свој приватни град. Градња би наводно могла коштати неколико стотина милијарди и он ће наводно бити затвореног типа.   

За разлику од њих, међу обичним људима сцептицизам постаје све присутнији па и према политичком систему. Према недавно спроведеном истраживању - више од 60 одсто грађана Америке не изражава превише или уопште не вјерује у будућност политичког система у својој држави.

Све већи проценат грађана изражава и презир према најјачим политичким странкама. Анкете откривају да такав став има чак сваки трећи житељ ове некада моћне државе, у којој се некада вјеровало да свако може остварити амерички сан. Њега су управо уништиле велике корпорације. 

Због тога не треба да чуди што је тренутно повјерење у владу на најнижем нивоу у посљедњих седам деценија. Велики је број оних који сматрају да би у наредних пет година Америка могла бити суочена са потпуним распадом система. Половина анкетираних грађана вјерује да је могуће велико политичко насиље, уочи или послије предстојећих предсједничких избора, који су названи - историјским. 

Све указује да поларизација унутар америчког друштва није била никад већа те да је само питање времена када ће доћи до неког новог грађанског рата. Можда не између Сјевера и Југа, као некада, већ између руралних и урбаних региона, сиромашних и богатих.  

Осјећај усамљености је још једна ствар која мучи обичне људе. Поједини доктори су већ упозорили да она већ поприма облике опасне и галопирајуће епидемије. Кровна америчка психијатријска асоцијација недавно је упозорила на овај нови здравствени проблем, наводећи да се чак 30 одсто грађана налази у једној врсти усамљеничке депресије, али и да више од 60 одсто готово свакодневно узима неку врсту антидепресива. 

Све ово се дешава у вријеме када Америка покушава очувати своју глобалну моћ и хегемонију, односно накарадни неолиберални систем капитализма. И то се прије свега ради због интереса дубоке државе, истих оних који планирају правити некакве приватне градове затвореног типа, како би се одмакли од својих робова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана