Америчка криза

Марина Чигоја

Дугогодишња економска криза, од које су тек неке развијеније земље почеле да се опорављају, могла би да се настави, па чак и продуби.

Политичка превирања у Сједињеним Америчким Државама озбиљно пријете да поново наруше још рањиву свјетску економију.

Због непостизања договора у вези са реформом здравства у САД,  коју је предложио предсједник Барак Обама, а против које се грчевито боре републикански представници, америчке државне службе су од почетка овог мјесеца блокиране, а ако се до 17. не постигне договор око границе задуживања САД пријети банкрот.

На огромне посљедице упозорио је и Међународни монетарни фонд (ММФ) који је снизио прогнозе раста САД и упозорио да би наставак политичке кризе у вези са буџетом и границом задуживања могао да настави да наноси штету расту.

Иако, још увијек, нико не вјерује да ће политичари у Америци бити толико неозбиљни и изазвати нову кризу свјетских размјера, одређени негативни утицаји виде се већ сада. У страху од тога шта ће се дешавати у идућим данима, улагачи су врло опрезни, што је довело до оштрог пада цијена акција на свјетским берзама.

Наравно, сувишно је причати шта би за све земље значила пропаст највеће свјетске економије јер још покушавамо да се извучемо из кризе која је почела управо у Америци 2008. године.

Уколико заиста дође до најцрњег сценарија, не би биле поштеђене ни мање економије каква је наша, а друга криза, с обзиром на то да нисмо још изашли ни из ове, значајно би успорила и овако ниске стопе раста које нам се прогнозирају у наредном периоду.

Ипак, оно што сви очекују јесте да ће се супротни политички ставови донекле приближити и да ће политичари у САД успјети да нађу компромис. Улог је огроман и сигурно је да нико, без обзира на то  о каквим се политичким ставовима радило, не би смио да угрожава стабилност цијелог свијета.

Да ли ће политичка надмудривања у САД изазвати кризу глобалних размјера или ће се договор ипак постићи видјећемо већ кроз неколико дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана