Aмерици одговара пропаст евра

Небојша Катић
Aмерици одговара пропаст евра

У позадини светске економске кризе наставља се тихи валутни рат долара и евра. Иако рат није званично објављен, чини се да је битка за уништење еврозоне и евра немилосрдна. Улози су огромни и ако евро опстане, преживи овај велики тест, долар би могао полако сићи са пиједестала водеће светске резервне валуте, изгубити ексклузивитет који већ дуго има и постати само једна од важнијих валута.

Потенцијални економски, али и политички губици које би СAД претрпеле у овом сценарију готово су немерљиви. Статус резервне светске валуте даје огромну предност њеном власнику.

Од шездесетих година, када је штампање долара узело маха, а СAД полако почеле да губе своју економску надмоћ, долар је, са кратким прекидима, у стању перманентне кризе или пада.

Пад долара нема драматичне последице по америчку економију. Aмерика се задужује у доларима, купује робу која се углавном исказује у доларима и, по правилу, све што увози доларима и плаћа. За друге земље би пад вредности валуте био огроман проблем, јер би повећао дужнички терет за износ депрецијације и довео до огромног притиска и на цене. 

Око половина свих дужничких хартија од вредности је номинована у доларима, а и највећи део берзанских и шпекулативних трансакција се реализује у доларима.

Међународна сива и црна економија, које се увек ослањају на готовински новац, функционишу на долару - 75 одсто новчаница од 100 долара циркулише ван територије СAД. Централне банке око 60 до 70 одсто резерви држе у доларима. Aмерика се не мора секирати ни око стања свог буџетског дефицита - њега великим делом и без застоја финансирају странци. Овакво обиље долара држи и америчке каматне стопе на нижем нивоу од оних у другим западним државама. 

Aмерика живи много боље и троши много, много више него што би то могла да долар није резервна валута. Наравно, ништа не траје довека.

Креирање евра је као свој крајњи циљ имало неповратну интеграцију ЕУ, постепено хармонизовање фискалних политика, али и одбрану од поремећаја који су пречесто долазили са доларске стране.

Упркос свим евидентним слабостима и контроверзама, еврозона има све услове да долару буде такмац. Од тренутка када је новац изгубио своју златну подлогу, а поготово од када се прешло на систем пливајућих курсева, светски монетарни систем лебди у простору између материјалног света и света езотерије.

Слабости евра проистекле из материјалног света (везане за кризу буџета периферних држава) појачане су снажним и упорним поткопавањем евра које долази из езотеричне сфере. Са те стране се непрекидно доводи у питање реалност опстанка еврозоне, инсистира на концепцијској промашености и стимулише свеукупна скепса према одрживости зоне. Aмеричке рејтинг агенције су ту да дају "научну" подлогу општем скептицизму.

Европа за сада показује збуњујућу неодлучност, повремено и аматеризам у борби са кризом. Та борба се одвија и у езотеричном простору у коме Европа, оклевајући или шаљући контрадикторне поруке, из дана у дан губи медијску битку.

Оно што Европа може изгубити не стаје у књиговодствени рачун. Њој прети да буде разбијена, маргинализована и одувана са светске сцене. Распад еврозоне последично би довео до постепеног урушавања ЕУ.

Текст је уз скраћења преузет с блога www.ikatic.worldpress.com

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана